medjimurjepress@gmail.com

Priopćenje Hrvatskog sveučilišnog sindikata!

POČETAK NOVE AKADEMSKE GODINE UZ NOVI ZAKON O OBAVLJANJU STUDENTSKIH POSLOVA!?

Već smo prije godinu dana reagirali na apsurdne zahtjeve pojedinaca o limitiranju i zabrani studentskog rada. Tada je inicijativa jedne sindikalne središnjice o pokušaju dokidanja nečijeg rada pokazala devijaciju sindikalnog djelovanja. Mnogi hrvatski studenti danas studiraju, upravo zato, jer mogu kao studenti i raditi. Razina siromaštva je prevelika da bi sva hrvatska djeca išla na fakultete, jer njihove obitelji nemaju mogućnost financiranja tih projekata, a lokalne uprave još nisu stasala u ideji stipendiranja deficitarnih visokoobrazovanih zanimanja. Ikakvo ograničenje studenstskog rada u Hrvatskoj de facto znači još manje upisanih studenata na hrvatska sveučilišta, s dalekosežnim posljedicama na gospodarkom, demografskom i intelektualnom planu.

Upravo iz tog razloga s veseljem smo pozdravili donošenje Zakona o obavljanju studentskih poslova. Mnogo je pozitivnih novina regulirano ovim prijedlogom Zakona, a jedne od najvažnijih svakako su porast minimalne satnice i stjecanje prava na rad preko SC-a i za izvanredne studente. Međutim, iako je prijedlog Zakona prošao javnu raspravu kroz studeni i prosinac 2017., prošao je kroz prvo čitanje tek 19. lipnja ove godine te se vratio na doradu u Ministarstvo znanosti i obrazovanja za 2. čitanje. Upravo zbog ovakve inertnosti sustava brojnim izvanrednim studentima izmaknula je ovogodišnja mogućnost rada u turističkoj sezoni putem studentskog ugovora.

Zar nakon 22 godine čekanja nije vrijeme da hrvatska intelektualna mlađež dobije Zakon koji će regulirati tržište studentskog rada i omogućiti svim studentima koji nisu u radnom odnosu rad posredstvom studentskih servisa? Ono što je trebalo biti stvar formalnosti u proceduralnom smislu traje već više od godinu i pol dana.

Apeliramo na hrvatsku Vladu da na Dnevni red sjednice Hrvatskog sabora 15. rujna 2018. uvrsti i ovaj dugo čekani Zakon i na taj način i konkretnom mjerom zaustavi iseljavanje obrazovane hrvatske mladosti. Ne trebaju nam „hit paketi mjera“, već su nam potrebna zdravorazumska rješenja primjenjiva u što kraćem roku, što ovaj Zakon svakako jest.

U Zagrebu, 9. kolovoza 2018.

Predsjednica Hrvatskog sveučilišnog sindikata,

Doc.dr.sc. Vlatka Vukelić

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
About the Author
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Related Posts

Leave a Reply

*