Projekt IŠKULICĂ- ŠKOLICA jednakih mogućnosti u obrazovanju,

U Ministarstvu znanosti i obrazovanja održana je svečanost potpisivanja i uručivanja ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt IŠKULICĂ- ŠKOLICA jednakih mogućnosti u obrazovanju kojim je Međimurska županija dobila nova sredstva iz europskih fondova. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.665.501,46 kuna.

Na svečanosti potpisivanja ugovora prisustvovala je ministrica znanosti i obrazovanja prof.dr.sc. Blaženka Divjak, ravnatelj Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih Mile Živčić te pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, kulturi i sport Međimurske županije Branko Sušec uz nazočnost više stručne suradnice za nacionalne manjine i socijalnu zaštitu Maju Odrčić Mikulić.

Natječaj za dodjelu sredstava u okviru Poziva “Programska, stručna i financijska potpora obrazovanju djece i učenika romske nacionalne manjine” iz Europskog socijalnog fonda pokrenulo je Ministarstvo znanosti i obrazovanja s ciljem pružanja potpore uključivanju djece/učenika pripadnika romske nacionalne manjine u odgojno – obrazovni sustav kako bi se osigurali uvjeti za poboljšanje njihovih obrazovnih postignuća i uspješniju socijalizaciju.

U obraćanju korisnicima sredstava ministrica Divjak istaknula je kako se stupanj razvoja društva mjeri brigom za podzastupljene i ranjive skupine, a svi financirani projekti brinu upravo o jednoj od najranjivijih skupina – romskoj djeci i učenicima. “Misija hrvatskog obrazovnog sustava jest osigurati kvalitetno obrazovanje dostupno svima pod jednakim uvjetima, u skladu sa sposobnostima svakog korisnika sustava, a kroz ovaj smo poziv omogućili stvaranje tih uvjeta. Uz pomoć pri uključivanju u odgojno – obrazovni sustav, kroz projekte će se osigurati dodatna usavršavanja za učitelje jer su upravo motivirani učitelji ključ uspješnog odgojno – obrazovnog procesa.”

Prisutnima se obratio i ravnatelj Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, Mile Živčić naglasivši kako je dodjela ukupno 8.398.419,98 kn u okviru ovog Poziva, pokazatelj da se zajedničkim zalaganjem može doći do vidljivog rezultata, a velika ulaganja omogućuju stvaranje novog, boljeg, kvalitetnijeg i dostupnijeg odgojno – obrazovanog sustava.

ProjektIŠKULICĂ- ŠKOLICA jednakih mogućnosti u obrazovanju“, Međimurska je županija prijavila u partnerstvu s Osnovnom školom Jože Horvata Kotoriba, Osnovnom školom Tomaša Goričanca Mala Subotica, Osnovnom školom Dr. Ivana Novaka Macinec, Osnovnom školom Orehovica, Osnovnom školom Podturen i Dječjim vrtićem Maslačak iz Murskog Središća u kojima će se provoditi projektne aktivnosti.

Projekt će obuhvatiti 148 djece romske nacionalne manjine koja će pohađati programe predškole I 173 učenika romske nacionalne manjine od 1. do 4. razreda osnovne škole koji će biti uključeni u program produženog boravka.

Provedbom projektnih aktivnosti u koji će biti uključena djeca i učenici romske nacionalne manjine, osigurat će se uvjeti za poboljšanje njihovih obrazovnih postignuća I uspješniju socijalizaciju. Uključivanje djece i učenika pripadnika romske nacionalne manjine u programe produženog boravka i programe predškole ključ je za prekidanje međugeneracijskog kruga društvene isključenosti i najbolje sredstvo za preveniranje nepovoljnog položaja romske djece na samom početku osnovnoškolskog obrazovanja.

(mk)

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*