Međimurje Press
Kultura i obrazovanje

Projekt KultOff-KultON

Održana uvodna konferencija za medije u sklopu projekta „KultOff-KultON: Tradicijska kultura u online okruženju“

Centar tradicijske kulture Varaždin kao nositeljem projekta „KultOff-KultON: Tradicijska kultura u online okruženju“ zajedno je sa svojim projektnim partnerima: umjetničkom organizacijom Kerekesh Teatar te udrugom SVIMA iz Zagreba u prostorima HNK Varaždin 16.03.2021. s početkom 10:00 sati ( Europa Medija) predstavila početak novog projekta.

Riječ je o projektu kojeg sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda (Operativni program “Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014.-2020.), na temelju rezultata postupka odabira projekta u okviru poziva na dodjelu bespovratnih sredstava Umjetnost i kultura online (referentni broj: UP.02.1.1.14).

UKUPNA VRIJEDNOST PROJEKTA IZNOSI 382.279,13 kn
TRAJANJE PROJEKTA veljača 2021. – prosinac 2021.

U uvodnom izlaganju predsjednica Centra tradicijske kulture – Petra Golubar, ujedno i voditeljica projekta predstavila je i službeno otvorila projekt.
Kako je istaknula Golubar, projekt atraktivnog naziva „KultOff-KultON: Tradicijska kultura u online okruženju“ vezan je uz aktualnu epidemiološku situaciju koja je nažalost rezultirala velikom socijalnom isključenosti a posebice umjetničkih organizacija i udruga u kulturi.
Nastavno na to, izrodila se ideja da se pomogne socijalno isključenim osobama na način da im se unaprijedi pristup suvremeno kulturnim- umjetničkim sadržajima iz domene tradicijske kulture kroz razne online aktivnosti samoga projekta.

Predviđene ciljne skupine sudionika na projektu su osobe starije do 55 godina te djeca od 5-14god iz varaždinske, međimurske i krapinsko zagorske županije.

Zajedno sa projektnim partnerima pripremili smo i osmislili niz zanimljivih ONLINE sinhronih radionica vezanih uz tradicijsku kulturu:- istaknula je Golubar.

• Online književno- etnografske radionice za djecu
• Online radionice glume
• Online radionice etnografskog istraživanja elemenata tradicijske kulture
• Online radionice izrade mini TV-sapunice
• Online kulinarske radionice tradicijskih jela
• Online susreti sa poznatim glumcem
• Online susreti sa glazbenicima

Ispred projektnog partnera umjetničke organizacije Kerekesh teatra obratio se Jan Kerekeš, koji je istaknuo da je sinergija u kulturnim aktivnostima izrazito važna posebice u ovim epidemiološkim okolnostima te da se veseli zajedničkoj suradnji na projektu.
„U sklopu projekta imamo nekoliko tematskih online radionica , jedna od njih je radionica pod nazivom „E-tamburica“ točnije kazališna predstava namijenjena djeci od 12-14 god.
Radionica izrade tv sapunice “Cekerezada“ namijenjena je za osobe starije od 55 godina te radionica pod nazivom “Svoga glumca gospodar“ vezana je uz upoznavanje i zanimljiv kviz sa poznatim glumcem Ljubomirom Kerekešom“- ističe Jan

Tibor Bun, voditelj tamburaškog orkestra iz Centra tradicijske kulture napomenuo je da je ovaj projekt veliki izazov kako za nositelja projekta CTK tako i za partnere na projektu s obzirom na jedan potpuno novi način i online pristup osmišljavanja glazbenih aktivnosti i izvedbe koncerata gdje će također i sama publika moći aktivno sudjelovati u online kreiranju samog program koncerta.


Ispred udruge SVIMA putem video poziva javila se gđa Juliette Janušić, voditeljica radionica u sklopu projekta te predstavila nekoliko zanimljivih radionica za djecu od 5-14 godina: književno –etnografska radionica koje će obuhvaćati čitanje i analiziranje aktualnih odabranih djela s naglaskom na elemente tradicijske kulture a sve u svrhu povezivanja tradicije sa suvremenim životom kako bi se tradicija lakše približila djeci. Za djecu od 9-14 godina namijenjene je radionica čitanja kratkih priča, uz kreativno izražavanje samih sudionika čiji će radovi biti objavljeni u online zbirci priča
Druga radionica posvećena je poeziji na kojoj će sami sudionici sudjelovati u kreiranju lirske pjesme na način da će svaki sudionik participativno pridonositi kreiranju zajedničke lirske pjesme koje će također biti objavljene u online zbirki pjesama
Treća radionica je književno-likovna gdje će polaznici naučiti sve o tradicijskim zidnjacima, zanimljivim natpisima koje su kroz povijest krasili te zidnjake te naravno sami iskreirati i tekstualno i vizualno suvremene zidnjake te sudjelovati u izradi online slikovnice.

Najmlađi sudionici, djeca od 5-9 godina moći će sudjelovati u radionicama čitanja zanimljivih priča iz suvremenih slikovnica u kojima će djeca tražiti tradicijske elemente gdje će nakon čitanja moći dramatizirati tj glumiti scene iz slikovnica.

Filip Hozjak– poznati član 4 Tenora, istaknuo je, da mu je izrazito drago i dalje nastaviti suradnju sa CTK tamburaškim orkestrom te se veseli sudjelovanju na projektu. Naglasio je da će kroz nekoliko online koncerata sa tamburaškim orkestrom CTK korisnici i publika moći uživati u raznim međimurskim, zagorskim i podravskim popjevkama, a za ljubitelje opere naći se se i nekoliko opernih brojeva kao i opereta.

Iz Centra tradicijske kulture pozivaju sve zainteresirane da se uključe u zanimljive online aktivnosti i zajedno sudjeluju na projektu. Sve dodatne informacije možete pratiti na službenoj FCB stranici CTK, www.ctk-varazdin.hr ili im se obratiti na ctk.varazdin@gmail.com

Za Kerekesh Teatar:

Julija Kanižaj

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja