medjimurjepress@gmail.com

Proljeće u Muzeju Međimurja

NAJAVA PROGRAMA OD OŽUJKA DO LIPNJA

      Premda je i tijekom zimskih mjeseci Muzej Međimurja Čakovec obilovao događajima, s nadolaskom proljeća broj muzejskih aktivnosti se višestruko povećava. Brojne radionice, predavanja, projekti, akcije i izložbe posve će zaokupiti naše kustose i zaposlenike, a posjetiteljima pružiti užitak boravka u muzejskim prostorima te ih educirati, motivirati i emotivno vezati uz našu starinu i tradiciju.
Poseban naglasak stavit ćemo na najmlađe, ispunjavajući time jedan od prioritetnijih zadataka kojeg smo postavili pred sebe u narednom razdoblju – jačanje svijesti naše djece i mladeži o potrebi čuvanja starih predmeta i običaja.
Krenimo ususret proljeću s muzejskim predznakom. Sa šarenilom boja i sadržaja s kakvima nas svake godine dočekuje najljepše godišnje doba.
Nakon odlično posjećene izložbe “Domorodci! Medjimurci”, proljetnu sezonu u Muzeju otvaramo tematskom izložbom posvećenoj Stjepanu Leineru, jednom od prva dva zaposlenika čakovečkog Muzeja. Leiner je do sada, na žalost, gotovo uvijek bio u sjeni ličnosti Aleksandra Schulteisa, prvog direktora Muzeja i čakovečkog kipara, no zahvaljujući trudu naše muzejske savjetnice Erike Nađ-Jerković, i Leinerova umjetnost i zasluge će biti dostojno prezentirane javnosti.
Osim izložbe imamo i nekoliko novih aktualnih radionica, na temu mode i prigodnog Uskrsa, a mjesec travanj posvetit ćemo, već tradicionalno, našem slikaru Ladislavu Kralju Međimurcu uz manifestaciju “Kralju za rođendan”.
U svibnju pripremamo akciju pod nazivom “Vremeplov igračaka”, gdje nas čeka prezentacija tradicionalnih igračaka i igara uz korelaciju s najnovijim mogućnostima kao što je atraktivni i maštoviti autić GO-CAR-GO kojeg će moći isprobati voziti u atriju Starog grada i veliki i mali posjetitelji. Njega će u atrij dopremiti osnovna škola Hodošan, koja ga je osmislila i izradila.
Povodom Međunarodnog dana muzeja 17. svibnja organizirali smo manifestaciju “Mali školski kustosi”, na temu (Pre)Hrana. Prijavljeno je 6 osnovnih međimurskih škola i ukupno 21 učenik koji će se taj dan natjecati za titulu najboljeg malog školskog kustosa. Njihov zadatak je da na predloženu temu u svojim kućama i dvorištima pronađu neki stari predmet kojega će na Međunarodni dan muzeja predstaviti pred odabranom publikom i muzejskim povjerenstvom. Manifestaciju podržava i Ministarstvo kulture RH.Za kraj proljeća čeka nas još jedna izložbena poslastica: NENAD OPAČIĆ i njegovi “Kiborzi”. Iz izložbenog salona izložba će se proširiti i na atrij Starog grada.
MUZEJ MEĐIMURJA

 

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
About the Author
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Related Posts

Leave a Reply

*