Službeno predstavljen vizualni identitet budućeg Muzeja nematerijalne baštine

RIZNICA MEĐIMURJA

Danas poslijepodne službeno je predstavljen vizualni identitet budućeg Muzeja nematerijalne baštine i 3D projekcija Starog grada (arhitektonsko rješenje rekonstruirane fortifikacije Starog grada Čakovec).

Radi se o najvrednijem spomeniku feudalne kulturne baštine, ujedno najvećem dosad projektu u segmentu kulture u Međimurju, za čiju će se rekonstrukciju izdvojiti 40.802.742,56 kuna. Novo ruho dobiva do 30. travnja 2020. godine. Projekt sufinancira Europska unija u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. financiranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj, uz intenzitet potpore od 85% (34.682.280,40 HRK).

Projektom će se rekonstruirati fortifikacija i revitalizirati u suvremeni Muzej s edukativnim sadržajima vezanim uz očuvanje nematerijalne kulturne baštine u devet muzejskih jedinica, koje će se odnositi na demografiju, školstvo, jezik i glazbu, ples i glazbene sastave, zanate vezane za nematerijalnu baštinu, međimurske mitove i legende, te zatvorenike u fortifikaciji kroz različita povijesna razdoblja uz inovativne muzejsko-prezentacijske tehnologije.

Prezentori današnjeg predstavljanja bili su direktorica REDEE Sandra Polanec Marinović, voditelj TZ Međimurske županije Rudi Grula, arhitektica Mladena Ahmetović i župan Međimurske županije Matija Posavec. Prezentaciji je nazočila i zamjenica župana Sandra Herman te ravnateljica Muzeja Međimurja Maša Hrustek Sobočan, Darko Radanović i Goran Gotal.

Ovo kulturno dobro MUZEJ NEMATERIJALNE BAŠTINE nosi slogan RIZNICA MEĐIMURJA i prvi je takav muzej u Hrvatskoj i ovom dijelu Europe.  Baština je to nove dimenzije i dosada najveće ulaganje ikad u kulturi povijesti Međimurja.  

Nositelj je Međimurska županija, dok su projektni partneri REDEA d.o.o., Muzej Međimurja Čakovec i Turistička zajednica Međimurske županije.

Ono što je danas izostalo na prezentaciji je nepojavljivanje predstavnika domicilnog Grada Čakovca. Znači li to da Muzej nematerijalne baštine neće imati financijsku podršku grada?

(rd)

 

O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*