Međimurje Press
Kultura i obrazovanje

[Srednja škola Čakovec] Škola se pretvorila u MALU BOLNICU!

Tijekom jučerašnjeg i današnjeg dana u Srednjoj školi Čakovec događale su se važne stvari. Škola se pretvorila u MALU BOLNICU. Buduće medicinske sestre/tehničari opće njege i fizioterapeuti ugostili su Delfiniće iz Dječjeg vrtića Vjeverica i Zmajčeke iz Dječjeg vrtića Cipelica. Koordinatori događaja su Bojana Horvat, stručna suradnica knjižničarka i Đurđica Hlapčić, nastavnica strukovnih predmeta.

Budemo li sasvim iskreni, nitko od nas ne hrli veselo k liječniku pa je razumljivo da i dijete, pogotovo malo, ne može racionalno shvatiti potrebu posjeta istom te ga nerijetko hvata panika pri pomisli „što će mi ondje raditi“.

Kako djeca najlakše shvaćaju kroz igru – mi smo im to i upriličili. Ušavši u MALU BOLNICU dočekali su ih učenici naše škole, ponudili im udobne sjedalice i krenuli s igrom: Josip je bio dr Šarić, Ema – medicinska sestra Ružica, Tena – dijete imenom Branka koje se pripremalo za cijepljenje i napose pristalo na cijepljenje bez straha. Naratorica je bila naša Mia. U sljedećoj priči glavne uloge su bile djevojčica Petra – učenica Martina, njezin Krešo – Martinin medvjedić, te majka – nastavnica Đurđica Hlapčić. Petra je znala da treba primiti cjepivo, ali svim snagama je pokušavala razuvjeriti majku da bi bilo bolje da se Krešo cijepi. Tada je dr Šarić objasnio Petri kako nema potrebe za strah, zamolio da svi brojimo.. 1.., 2.., 3!! „Gotovo!“, poviče dr Šarić.Nije uopće boljelo!“ reče Petra.

Marica (učenica Lucija) silno je htjela na Ivanov rođendan no dobila je temperaturu. Njezina majka (učenica Josipa) smirila je Maricu, skuhala čaj i udobno ju smjestila u krevet. Dr Šarić (učenik David) vladao je situacijom u svakom smislu te je Marici vrlo brzo bilo bolje.

Uz čitanje i igrokaz Delfinići i Zmajčeki netremice su pratili učesnike. Uključili su se i naši gimnazijalci te opisali što se događalo kada je Petra trebala ići u bolnicu.

Slijedio je odlazak u Zdravstvene kabinete gdje su imali priliku vidjeti djevojčicu Branku, našu učenicu Tenu kako kupa i njeguje male bebice, ali i one malo veće. Dr Šarić s medicinskom sestrom Ružicom demonstrirao je pravo cijepljenje na profesionalnim lutkama, vađenje krvi, uspostavu venskog puta te postavljanje infuzije, a djevočica Ema (Delfinić) – našem specijalnom lutku Siniši je uradila test na Covid.

Osvježili smo se vodom, sokovima i ponekom grickalicom te krenuli dalje u Zdravstveni kabinet za fizioterapeute. Učili smo anatomiju ljudskog tijela, vježbali za savršenu posturu, učili o masažama..

Delfiniće i Zmajčeke poticali smo na dodir nepoznatih predmeta (naravno, osim onih oštrih) te sasvim sigurno i na taj način doprinijeli njihovom slobodnom izražavanju osjećaja, propitkivanju i povjerenju u medicinsko osoblje.

Bili smo posebno raspoloženi, radosni.. svjesni da se ništa ne podrazumijeva i da treba cijeniti svaki, ali baš svaki trenutak u našim životima. Našim hodnicima odzvanjao je smijeh i to nam je bio znak da su ishodi postignuti.

Zahvaljujemo našim gostima i njihovim odgojiteljicama, svim nastavnicima koji su sudjelovali od pripreme Zdravstvenih kabineta preko demonstriranja vještina do organizacije čitanja priča i našim učenicima koji su pokazali vrhunske sposobnosti glume i profesionalizma.

Vrtićarci, čekamo vas u našoj MALOJ BOLNICI!

ĐURĐICA HLAPČIĆ, mag. med. techn

 

 

 

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja