Međimurje Press
Kultura i obrazovanje

Stručni skup u okviru preventivnog programa “Trening životnih vještina”

Povodom nastavka provođenja preventivnog programa „Trening životnih vještina“ u svim osnovnim školama u našoj županiji, održat će se stručni skup za provoditelje programa (učitelje 4. razreda, razrednike 5. razreda i stručne suradnike u osnovnim školama), u utorak, 26. rujna 2017. od 12:00 sati u sportskoj dvorani OŠ Belica.

Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije u suradnji s Povjerenstvom za suzbijanje zlouporabe opojnih droga Međimurske županije i školskim preventivnim programima potaknuo je 2016. godine uvođenje Treninga životnih vještina – programa primarne prevencije rizičnih ponašanja (pušenja, konzumacije alkohola i zlouporabe droga i nasilja) za učenike 4. razreda osnovne škole u svim školama naše županije. Program se  temelji na razvoju osobina i uvježbavanju vještina koje su se u dosadašnjim istraživanjima pokazale važnim u sprječavanju rizičnih ponašanja. „Trening životnih vještina“ ujedno je izuzetno dobro prihvaćen i ocijenjen kao veoma koristan od strane učenika i njihovih učitelja.

Osim što pruža informacije o štetnosti rizičnih ponašanja i konzumiranja cigareta, alkohola i droge, „Trening životnih vještina“ razvija samopouzdanje, vještine donošenja odluka, zauzimanja za sebe, rješavanja konflikata, kontrole emocija te socijalne i komunikacijske  vještine.

Od ove školske godine u našoj županiji u program će biti uključeni, uz učenike  četvrtih razreda svih osnovnih škola u našoj županiji, i učenici petih razreda koji su prošle godine započeli s provođenjem ovog programa.

Nastavak programa započinje  edukacijom učitelja, razrednika i stručnih suradnika koja će se održati u Osnovnoj školi Belica, a provodit će je Božena Galoić Cigit, prof. defektologije te stručnjaci Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko goranske županije  u suradnji sa stručnjacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije i ostalim lokalnim stručnjacima.

PROGRAM

 

12:00 – 12:20

pozdravni govori, otvaranje skupa

 

Sandra Herman,

Marina Payerl-Pal,

Antun Žulić

12:20 – 13:20

Što to danas mlade može zaštititi od rizičnih ponašanja ? Božena Galoić Cigit

13:20 – 13:40

Aktualnosti u svijetu ovisnosti u MŽ Diana Uvodić-Đurić

13:40-14:10

pauza

14:10-15:20

TŽV – predstavljanje programa  

NZJZ PGŽ

koordinatori škola

Andreja Zadravec Baranašić

15:20 – 15:40

Rezultati evaluacije i osvrt na TŽV u školskoj godini 2016/17.

 

Berta Bacinger Klobučarić

15:40-16:10

Kako se rade radionice ? Tatjana Žižek

16:10-16:30

pauza

16:30-17:50

radionice: rad u 5-6 grupa,

evaluacija

NZJZ PGŽ, ZZJZ MŽ

17:50-18:00

podjela materijala

 

 

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja