Svečano obilježavanje 350. obljetnice imenovanja kravate

Academia Cravatica, ustanova posvećena povijesnom istraživanju i promociji simboličkih vrijednosti kravate, organizira obilježavanje 350. obljetnice imenovanja kravate programom koji se sastoji od dva dijela:

  • Velika smjena straže Kravat-pukovnije
  • Izložba – Hrvati, Francuzi i kravata

    28.03.2016., Zagreb – Pocasna satnija Kravat pukovnije na Uskrsni ponedjeljak svecanim je programom na Trgu svetog Marka zapocela s ovogodisnjom sezonom odrzavanja ceremonije Smjene straze.
    Photo: Borna Filic/PIXSELL

Povod za odabir konkretnoga datuma – 20. V. 2017. – za navedeno događanje nalazimo u činjenici da je preustroj pukovnije Royal Cravates dovršen uz osobni nadzor francuskoga kralja Luja XIV. 20. svibnja 1667.

Imaginarna scena na kojoj ministar Colbert predstavlja kralju Luju XIV. članove netom, u prosincu 1666., utemeljene Akademije znanosti, komemorira započetu gradnju Opservatorija 1667. Sliku, koja se nalazi u Versaillesu, je izradio Henri Testelin kao predložak za tapiseriju (nikad izvezenu) nekoliko godina kasnije.

Mišljenja smo da su navedeni povijesni događaji izvrstan povod za organizaciju događaja kojim ćemo obilježiti dugu povijest hrvatsko-francuskih sveza te dodatno učvrstiti temelje za izgradnju još bolje suradnje na svakome planu, u rasponu od političke i kulturne do gospodarske domene.

 

(M.Bušić)

O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*