medjimurjepress@gmail.com

Svečanom dodjelom Glazbene nagrade Grada Čakovca, započelo 18. gudačko natjecanje Rudolf Matz

U organizaciji Umjetničke škole „Miroslav Magdalenić“ i Hrvatskog društva gudačkih pedagoga, u Čakovcu je ove srijede započelo trodnevno 18. gudačko natjecanje „Rudolf Matz“. Ovo bienalno natjecanje koje okuplja ponajbolje mlade gudače iz Hrvatske te okolnih zemalja, održava se od 6. do 9. travnja, a domaćin – Umjetnička škola „Miroslav Magdalenić“ potrudila se da i ove godine, unatoč brojim epidemiološkim mjerama te ograničenjima, svi sudionici provedu ugodno i uspješno vrijeme u Čakovcu.

Ove će se godine natjecati 44 kandidata iz Hrvatske, Slovenije i Italije, a najuspješniji primit će po tri nagrade po kategorijama, nekoliko posebnih nagrada te najveću među njima, nagradu apsolutnog pobjednika. Nju osigurava Grad Čakovec te nosi i ime grada, a ove se godine dodijelila prvi puta.

Na svečanom koncertu otvaranja natjecanja, održanom u dvorani Centra za kulturu, zamjenik čakovečkog gradonačelnika Zoran Vidović, dodijelilo je Glazbenu nagradu Grada Čakovca mladoj violinistici, trinaestogodišnjoj tajvančanki sa zagrebačkom adresom, Zao-Yuan Hsia (europskog imena Elisa). Vrsna violinistica koja već uspješno gradi međunarodnu karijeru, bila je apsolutna pobjednica 17. gudačeg natjecanja „Rudolf Matz“ 2019. godine, a svoj talent pokazala je na svečanom koncertu u Centru za kulturu gdje je izvodila zahtjevne kompozicije poput Koncerta za violinu i orkestar u d-duru op.35, P.I. Čajkovskog.

Uz zamjenika gradonačelnika Zorana Vidovića, okupljene je pozdravila i ravnateljica škole domaćina, Senka Bašek-Šamec te predsjednik međunarodnog žirija, hrvatski violinist Anđelko Krpan. Odluku o nagradama uz Krpana će donositi i njegovi kolege Dobrila Berković-Magdalenić, Vildana Repše, Wladimir Kossjanenko i Zita Draušnik, dok su službeni korepetitori natjecanja Nadia Varga Modrić i Domagoj Guščić.

Glazbena nagrada Grada Čakovca dodijelit će se i ovogodišnjem apsolutnom pobjedniku ili pobjednici natjecanja, uz novčanu nagradu od 5.000 kuna te organizaciju svečanog koncerta kojim će pobjednik 18. otvoriti 19. gudačko natjecanje „Rudolf Matz“, 2023. godine u Čakovcu.

Foto: Vjeran Žganec Rogulja

Kristina Štebih

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
About the Author
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Related Posts

Leave a Reply

*