Tragom otvaranja prve muzejske kutije Muzeja Međimurja

U prvoj muzejskoj kutiji izloženoj u Gradskoj kavani Čakovec, izložen je prikladan predmet za bečku kavanu – čajni servis engleske tvornice John Davenport.

Iznad kutije istaknuta je stara bečka izreka o kavanama: Ne kod kuće, a opet doma. Ta izreka puno govori o društvenoj ulozi okupljanja u kavanama, u vrijeme kada nije bilo mobitela i kada je neposredni razgovor u javnom prostoru bio vrlo cijenjen i poželjan  oblik društvene komunikacije. Uz kutiji se nalaze i dva zasebna teksta: jedan o povijesti čakovečke kavane, a drugi o izloženom predmetu:

Godine 1913. u Čakovcu je otvorena prva gradska kavana – Kavana Royal. Njezina unutrašnjost bila je uređena po uzoru na budimpeštansku kavanu Otton. Kavana Royal bila je omiljeno okupljalište imućnijih građana i obrazovanijeg sloja stanovništva koji su u opuštajućem kavanskom ozračju raspravljali o aktualnim društvenim temama. Vrhunac svoje popularnosti i posjećenosti Kavana Royal doživjela je u razdoblju između dva svjetska rata kada ju je preuzeo poznati ugostitelj i stolnotenisač Géza Legenstein. Današnji vlasnici Gradske kavane žele je različitim sadržajima oživjeti u njezinom nekadašnjem sjaju.

Osim soda vode, koja se koristila za razrjeđivanje vina u špricer, te međimurskog pjenušca, različitih voćnih i biljnih likera, konjaka, ruma, rakije, piva i kave, u čakovečkim se kavanama posluživao i čaj, koji se uglavnom konzumirao kao lijek protiv prehlade. U kavanama i građanskim kućama čaj se posluživao u prikladnom keramičkom i porculanskom posuđu s bogatim reljefima i ornamentalnim ukrasima u intenzivnim bojama. Kompletan čajni servis sastoji se od čajnika, šalica s tanjurićima, šećernice, vrčića za mlijeko ili tučeno vrhnje te dodatnim žličicama i hvataljkama za šećer. U ovoj muzejskoj kutiji izložen je čajni servis engleske tvornice Manufakture John Davenport  koja je proizvodila keramiku od 1783. do 1882. godine. Podaci o tome kako je servis dospio u Čakovec nisu poznati, ali je zanimljivo da se taj skupocjeni porculan, kakvim se svojedobno koristio i „prvi gospodin Engleske“, kralj George IV., našao i u našem gradu.

Kutiju je prema idejnoj zamisli voditelja promidžbe i marketinga Muzeja Međimurja Čakovec, Zlatka Bacingera, izradila tvrtka Eltel iz Čakovca.

(z.b.)

 

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*