Međimurje Press
Udruge

Da se ne zaboravi!

VETERAN – društvo branitelja Domovinskog rata s partnerom Udruga veterana inženjerijske bojne Domovinskog rata – Čakovec organizirali su 30. srpnja 2022. godine studijsko putovanje pod nazivom „DA SE NE ZABORAVI – OLUJA“ obilaskom povijesnih mjesta gdje se stvarala hrvatska povijest u VRO „Oluja“.

Osim branitelja neposrednih učesnika VRO „Oluja“, učesnici putovanja su bile žene i djeca branitelja te simpatizeri Društva VETERAN koji poštuju hrvatske branitelje i njihovo djelo.

Studijsko putovanje je započelo posjetom Muzeju domovinskog rata Karlovac – Turanj gdje su učesnici pod stručnim vodstvom kustosa upoznati s događajima iz Domovinskog rata na tom području i šire, koji su prethodili VRO „Oluja“, te posebne uloge Turanjske bojišnice gdje se branio i obranio Karlovac i Hrvatska.

Potom su učesnici posjetili Grad Slunj, gdje je domaćin bila Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata Slunja, Cetingrada i Rakovice s predsjednikom Tomislavom Magdić i Franjom Belković, hrvatskim braniteljima. Ispred spomenika braniteljima u Parku dr. Franje Tuđmana u Slunju g. Magdić je održao vrlo emotivno sat povijesti, upoznavši učesnike sa stradanjima Slunja („mali Vukovar“) u Domovinskom ratu. Na kraju Sata povijesti učesnici Studijskog putovanja su položili cvijeće, zapalili svijeće i pomolili se kod spomenika hrvatskim braniteljima.

Potom su učesnici studijskog putovanje obišli izvor rijeke Slunjčice (Slušnice) čije ušće u Koranu čini predivna delta, poznato turističko odredište „Rastoke“, koje su obišli na kraju Studijskog putovanja.
Puni emocija, sjećanja i novih spoznaja, učesnici studijskog putovanja su se vratili u Međimurje da prenesu svojim susjedima, prijateljima, poznanicima kako je od životne važnosti za Republiku Hrvatsku „DA SE NE ZABORAVI!“

Provedbu projekta DA SE NE ZABORAVI – OLUJA  financijskom potporom omogućili:  Ministarstvo hrvatskih branitelja,  Međimurska županija, Općine Gornji Mihaljevec i Štrigova te Međimurske vode d.o.o.

Društvo VETERAN

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja