Globalna kampanja “Milijarda ustaje”

Kao jučer tako i danas 17. veljače, udruga Zora provodi javnu akciju podjele edukativnih razglednica ženama i djevojkama na Trgu Republike u Čakovcu od 10 sati, a u sklopu globalne kampanje “V-day” odnosno “Miljarda ustaje” protiv nasiljama nad ženama.

milijarda ustaje

Zorina akcija nazvana “Haiku revolucija” počela je prošli tjedan kada su volonterke udruge s voditeljicom akcije Monikom Malenica na tri pripremne radionice pisali osnažujuću haiku pjesme s ciljem kreativnog izričaja u obliku haiku stvaralaštva, kako bi se nadahnulo žene i osvjestilo ih da su važne za obitelj i zajednicu. Na slijedećim radionicama izrađivali smo čestitke tehnikom mramornog printa, odnosno kombinacijom boja i pjena te završili čestitke upisivanjem haiku pjesama i lijepljenjem informativnih letaka s kontaktima institucija gdje se žrtve mogu obratiti za pomoć u slučaju nasilja u Međimurskoj županiji.

Najavljenu akciju pomakla je kiša, pa tako jučer i danas volonterke ženama i djevojkama u centru Čakovca dijele edukativne razglednice s ciljem osvještavanja stanovništva Međimurske županije o važnosti zaštite žena od raznih oblika nasilja, te osnaživanjem žena.

V-day odnosno Milijarda ustaje najveća je svjetska kampanja protiv nasilja nad ženama, nazvanoj po broju zlostavljanih žena u svijetu koja se svake godine provodi povodom 14.2. Tema ovogodišnjeg globalnog prosvjeda je Eskaliranje revolucije, odnosno produbljivanje i proširivanje svijesti o promjenama nužnim za zaštitu žena. Diljem svijeta su se održavale što plesne aktivnosti, što književne večeri i slično.

Udruga Zora je ovom akcijom s jedne strane željela kroz solidarnost i zajedništvo osnažiti i potaknuti žene da djeluju, da se zauzmu za sebe, a s druge da se zajednica upozna s globalnim pokretom “Milijarda ustaje”.

Nasilje nad ženama je globalni problem koji žrtvi često bespovratno uzima dostojanstvo i priliku za normalan život. Žene sa višim samopouzdanjem, širokom mrežom socijalne podrške i razumijevanjem svojih vrijednosti lakše izlaze iz kruga nasilja i lakše se izbore za svoja socijalna, ekonomska i društvena prava. Sukladno tome i one postaju podrška onima kojima je to možda potrebno. Ovom akcijom Udruga Zora je dotaknula 200-tinjak žena koje su, nadamo se, pomoću osnažujućih poruka potvrdile svoju snagu i vrijednost prema sebi, kako bi se mogle lakše zauzeti za sebe i za ostale žene koje ih okružuju – svoje majke, sestre, kćeri i prijateljice.

Neke od Haiku pjesama koje su upisivane u čestitke, a koje su napisane na radionicama “Haiku revolucija”  pročitajte ovdje: 

Možeš stvarati                                                         

što god ti srce želi                                                 

Ostani jaka! 

* * *

Toplina u srcu,

snaga volje, života

za sve nas žene.

* * *

Budi kao drvo

ruke okrenute k

suncu, vječno!

MARINA KOLAR

O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*