medjimurjepress@gmail.com

Glumom protiv nasilja u udruzi Zora

U razredu su se pojavile fotografije na kojima je gola cura. Nikol tvrdi da je cura na tim fotografijama Dora. No, sramežljiva Dora ne zna o čemu se radi…

Predstava „Fotka“ o vršnjačkom nasilju nastala je u sklopu projekta „Šalji dalje“ udruge Zora, a osmišljena je u stilu forum teatra. Forum teatar je tehnika prikazivanja predstave u kojoj se aktivira i publika koja ima pravo zaustaviti predstavu, zamijeniti jednog/u glumca/icu i mijenjati tok predstave. To je mjesto za isprobavanje različitih rješenja gdje se pojedinci/ke osnažuju da djeluju i suočavaju s prikazanim problemom i u stvarnom svijetu. Ako vas zanima što se desilo s Dorom i kako su gledatelji pomogli Dori da se izvuče iz vršnjačkog nasilja, pogledajte snimku predstave.

https://www.youtube.com/watch?v=iLYn6GKYqv8&feature=emb_title

Glumice iz srednjih škola, zajedno s voditeljem Davorom Doklejom, osmislile su i uvježbale predstavu „Fotka“ na 3 jednodnevne radionice početkom rujna. Predstava je do sada izvedena 5 puta u srednjim školama Međimurske županije, a na izvedbama Dori je pomoglo 170 učenika/ca u 4 srednje škole.

Ako si žrtva vršnjačkog nasilja i netko te zlostavlja, nemoj šutjeti i okrenuti glavu kao da se ništa ne događa. Obavezno se obrati odraslima (osoblju škole, roditeljima ili drugim odraslim osobama u blizini), nazovi SOS telefon ili savjetovalište. Zamoli prijatelje za pomoć, većina uvijek pobjeđuje.

Ako vidiš da je netko drugi žrtva vršnjačkog nasilja, pozovi svoje prijatelje, i zajedno zaustavite nasilje. Na taj način izražavaš svoje neslaganje s nasilje, a žrtvi ponudi pomoć. Ako ti to nije lako ili ako se nasilje nastavi, upozori odrasle na nasilje jer su oni dužni reagirati. Svi zajedno možete zaustaviti nasilje stvaranjem okruženja u kojemu se nasilje ne prihvaća. Stvorite sigurno okruženje za sve.

Projekt „Šalji dalje“ provodi Udruga Zora s partnerom Centrom za kulturu Čakovec i suradnicima srednjim školama u Međimurskoj županiji, Udrugom Samoobrana Međimurje i Volonterskim uredom Međimurja. Financijski podržavaju Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i Međimurska županija.

VINKO OKREŠA

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
About the Author
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Related Posts

Leave a Reply

*