medjimurjepress@gmail.com

Konferencija za medije povodom akcije „Dan crvenih haljina“

S obzirom na činjenicu da je moždani udar treći vodeći uzrok smrtnosti žena, Grad Zagreb, Gradski ured za zdravstvo, Hrvatski liječnički zbor i Hrvatsko neurološko društvo drugu godinu zaredom provode hvalevrijednu akciju „Dan crvenih haljina“ od 5. do 7. veljače u gradu Zagrebu. Cilj akcije je podizanje razine svijesti o karakteristikama i specifičnostima moždanog udara kod žena, kao i mjerama prevencije te liječenja ove bolesti.

Konferencija za medije povodom akcije „Dan crvenih haljina“

održat će se u srijedu, 5. veljače 2020.,

s početkom u 10.30 sati na Cvjetnome trgu.

Detaljnije o aktivnostima u sklopu akcije „Dan crvenih haljina“ govorit će:

  • Milan Bandić, dipl. polit., gradonačelnik Grada Zagreba

  • dr. sc. Vjekoslav Jeleč, dr. med., pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo

  • prof. dr. sc. Zdravka Poljaković, dr. med., predsjednica Hrvatskog neurološkog društva

  • prof. dr. sc. Arijana Lovrenčić-Huzjan, dr. med., predsjednica organizacijskog odbora akcije

Nakon održane konferencije za medije, održat će se javnozdravstveno-preventivna akcija te će građani u periodu od 11.00 do 14.00 sati imati priliku razgovarati sa stručnjacima o specifičnostima moždanog udara kod žena, savjetovati se s liječnicima specijalistima neurologije, ispunjavanjem upitnika moći će provjeriti smetnje gutanja, vlastiti rizik za nastanak moždanog udara, izmjeriti tlak i šećer u krvi te provjeriti čimbenike zgrušavanja krvi, ali i savjetovati se o pravilnoj prehrani. Također, radni terapeuti prezentirat će intervencije koje mogu pomoći osobama koje su preboljele moždani udar.

Svečano obilježavanje „Dana crvenih haljina“ održat će se prvi petak u veljači, 7. veljače, u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog kada će zvijezde večeri biti žene koje su preživjele moždani udar. Njima u čast, istoga će se dana u 18.30 sati osvijetlit i zagrebačke fontane natpisom #nosicrveno, ujedno i hashtagom kojim će se akcija obilježavati na društvenim mrežama. Uz to, s početkom u 12.00 sati održat će se prvi stručni skup na temu „Žene i moždani udar“ u Školi narodnog zdravlja „Andrija Štampar“.

Zdravstveno-edukativna akcija „Dan crvenih haljina“ održava se pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske, Ministarstva zdravstva RH te gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića.

RUŽICA HERCEG

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
Tweet 20
About the Author
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Related Posts

Leave a Reply

*