medjimurjepress@gmail.com

Nesreća spojila dvije pčelarske obitelji!

Obitelj Peteani iz Istre pčelaru Zlatku Vrtariću iz Sivice nakon pomora pčela poklonila dvije košnice

Umirovljenik Zlatko Vrtarić iz Sivice više od trideset godina bavi se  pčelarstvom.. Ljubav prema pčelama usadio mu je prijatelj i sumještanin, pokojni Franjo Juras, koji mu je 1986. godine poklonio jedno pčelinje društvo i tako ga nagovorio da se počne baviti pčelarstvom. Nakon godina uloženog truda i rada, Zlatko se mogao pohvaliti s 56 košnica na dvije lokacije. U Sivici iza svoje obiteljske kuće i u Inkejevici, ali i s nekoliko zlata i priznanja koje je zaslužio njegov med.

Nažalost, jedan je od nekolicine međimurskih pčelara koje je početkom lipnja zahvatila strašna nesreća, veliki pomor pčela. Košnice i pčelinja društva koje su bile smještene u Inkejevici u potpunosti su uništene, a u Sivici mu je preostalo tek 15 košnica od kojih je 5 oslabljeno, dok ih je 10 ostalo čitavo.

Klaudijo Peteani,  Zlatko Vrtarić, Armando Peteani

                                                      Klaudijo Peteani, Zlatko Vrtarić, Armando Peteani , novo prijateljstvo

O ekološkoj katastrofi koja je zadesila pčelare u Međimurju, pričalo se i pisalo širom svijeta, a obitelj Peteani iz Vozlića kraj Plomina u Istri, među prvima je pružila pomoć stradalim pčelarima. Stupili su u kontakt sa Zlatkom i ponudili mu darovati svoje dvije košnice. Zlatko je sa svojom obitelji posjetio obitelj Peteani, sina Klaudija koji je prvi reagirao na vijesti o pomoru pčela i oca Armanda Peteania, koji se pčelarstvom bavi od davne 1946 godinu, a svoju pčelarsku strast prenio je na sina.

Košnice u Istri

                                                                                                                          Košnice u Istri

Upravo je ta strast i ljubav prema pčelama povezala dvije obitelji, a pored solidarnosti i velikodušnosti koju je obitelj Peteani pokazala, zasigurno će se među njima razviti prijateljstvo za cijeli život. Nakon razmjene informacija, dvije košnice istarskih pčela sretno su stigle u Međimurje.

(mp)

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
About the Author
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Related Posts

Leave a Reply

*