medjimurjepress@gmail.com

Vukovarski obrtnici donirali građevinski materijal zagrebačkim

Dva jaka potresa pogodila su Zagreb 22. ožujka 2020. s epicentrima u sjeveroistočnom dijelu Grada Zagreba te izazvala značajnu materijalnu štetu. Procijenjeno je da je u potresu oštećeno više od 26.000 zgrada, a preko 2.000 obrtnika u središtu Zagreba našlo se u problemima te su suočeni s velikim i izvanrednim troškovima koji su nastali ovom nepogodom. Značajnu je oštećena i zgrada Udruženja obrtnika Grada Zagreba. „Prema prvoj preliminarnoj procjeni, koja još nije završena, štete su u razmjeru od 3,5 milijuna kuna.“, naglasio je predsjednik Udruženja Antun Trojnar.

Stoga je Udruženje obrtnika Vukovar, na temelju Povelje prijateljstva i suradnje, odlučilo pomoći Udruženju obrtnika Zagreb donacijom građevinskog materijala koji su im uručili danas, 30. travnja 2020. godine ispred zgrade Udruženja obrtnika Grada Zagreba.

Predsjednik Udruženja obrtnika Vukovar Dražen Zovko rekao je kako je ova donacija namijenjena obnovi centralne zgrade oštećene u potresu. „Kada je grad Vukovar započeo s obnovom nakon rata, Zagreb i zagrebački obrtnici puno su mu pomogli. Drago mi je da danas možemo vratiti barem mali dio i pomoći u sanaciji. Ovo je dobar primjer da mali mogu pomoći velikima.“

Predsjednik Udruženja Antun Trojnar naglasio je kako se radi o donaciji materijala za sanaciju konstrukcije i izolaciju, a radovi kreću u subotu. „Nakon mjesec i pol dana od potresa, započeti ćemo na glavnoj sanaciji šteta, a cijelo ovo razdoblje obrtnici volonteri pomažu u popravcima zgrade. Ovo je velika gesta naših prijatelja iz Vukovara i na tome im iskreno zahvaljujemo.“

Zamjenik pročelnice za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Grada Zagreba Toni Bilić rekao je kako je važna uloga zajedništva u izvanrednim situacijama te se u ovakvim akcijama odražava sinergija udruženja. „Nadam se da će se u kratko vrijeme sanirati ovaj objekt važan za Grad Zagreb.“

Ovo je nastavak dugogodišnje suradnje i prijateljstva obrtnika Vukovara i Zagreba koji se danas pretočio u konkretnu akciju. Naša će se suradnja nastaviti zajedničkim naporima za bolju budućnost.“, izjavio je predsjednik Obrtničke komore Zagreb Mirza Šabić.

Udruženje obrtnika Vukovar danas nastavlja višestoljetnu tradiciju obrtničkog rada i udruživanja u Vukovaru. U Vukovaru su u prošlosti osnovani brojni cehovi i obrtničke zadruge, koje su bile nezaobilazan činitelj u životu grada. Srazmjerno svojoj značajnoj ulozi u privrednom životu, obrtnici su kao utjecajan dio građanske klase dali značajan doprinos društvenom i političkom životu i razvoju Vukovara.

Udruženje obrtnika Grada Zagreba broji oko 7.000 članova proizvodne i uslužne djelatnosti koji su strukovno organizirani u 38 sekcija. Odmah po potresu uključilo se u pomoć potrebitima, ne samo obrtnicima članovima Udruženja već i građanima koji su stradali u potresu.

Nives Polovina Barun

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
About the Author
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Related Posts

Leave a Reply

*