Međimurje Press
Udruge

„Mala podrška, velik uspjeh“ – edukacija videće pratiteljice

Udruga slijepih Međimurske županije od 1.1.2022. do 31.7.2023. godine provodi program „Mala podrška, velik uspjeh“ koji financira Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Korisnici obuhvaćeni programom su 50 članova Udruge; slijepe i praktično slijepe osobe s dodatnim poteškoćama, koje nisu u mogućnosti samostalno obavljati svakodnevne aktivnosti, koje su nesamostalne u kretanju i kojima je nužno potrebna pomoć u samozbrinjavanju. Njima se pruža pomoć i podrška u kretanju i obavljanju svakodnevnih aktivnosti. Osim korisnika programa, usluga videćeg pratitelja dostupna je svim članovima Udruge, kojih trenutno ima 140.

Opći cilj programa „Mala podrška, velik uspjeh“ je jačanje socijalnog uključivanja slijepih osoba kroz daljnji razvoj i povećanje kvalitete usluge videćeg pratitelja na području Međimurske županije.

Specifični ciljevi su:

– povećati socijalnu uključenost i unaprijediti kvalitetu života slijepih osoba na području Međimurske županije;

– poticati što veću samostalnost i neovisno življenje slijepih osoba na području Međimurske županije;

– nastavak zapošljavanja videćeg pratitelja.

Videća pratiteljica se redovito educira kako bi mogla pružiti što kvalitetniju uslugu. Tako je ove provedbene godine Hrvatski savez slijepih organizirao edukaciju za videće pratitelje s temama: predrasude prema slijepim osobama, pristup slijepim osobama, pružanje usluge videćeg pratitelja, vođenje slijepih osoba (teorija i praktične vježbe), prava osoba s oštećenjem vida, prezentacija i demonstracija upotrebe tiflotehničkih pomagala, edukativni spotovi i filmovi, završna rasprava – pitanja i odgovori te iskustva s terena. Videća pratiteljica, Tatjana Mesarić, već je deset godina zaposlena kao videća pratiteljica u Udruzi, ima puno iskustva u radu sa slijepim osobama i jako dobro se snalazi. Edukacijama je produbila i osvježila postojeće znanje.

Kroz teoretski i praktični dio edukacije “Korištenje tehnologije za slijepe i slabovidne osobe”, koju je održala suradnica Udruge, obradile su se sljedeće teme: korištenje čitača teksta (NARATOR) – izmjena veličine i boje teksta, kontrasta i svjetlosti, kursori, korištenje povećala i filtera, promjena boja u OS Windows, upravljanje glasom i korištenje glasa za pisanje teksta, dokumenata ili e-mailova. Na ovoj edukaciji videća pratiteljica naučila je kako koristiti alate pristupačnosti za slijepe osobe, stečenim znanjem moći će pomoći korisnicima u korištenju tehnologije te im prenijeti svoja saznanja.

PREDSJEDNICA UDRUGE

Marija Ciglar

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja