Međimurje Press
Udruge

Matija Ladić iz Pribislavca novi je predsjednik Udruge uzgajivača međimurskog konja „MEĐIMUREC“

Udruga uzgajivača međimurskog konja „MEĐIMUREC“ održala je Skupštinu, dana 07. siječnja 2023. godine, na kojoj su podnesena izvješća o dosadašnjem radu Udruge, uvedene su potrebne promjene statuta Udruge te je izabrano novo vodstvo Udruge, odnosno za predsjednika je izabran Matija Ladić iz Pribislavca, a za potpredsjednika Nikola Siladi iz Kotoribe. Predsjednik je na navedenoj skupštini predstavio Plan rada i Financijski plan Udruge za narednu 2023. godinu. 
Na Skupštini je utvrđen i detaljno raspravljen popis preostalih međimurskih konja, odnosno utvrđeno je da je preostalo 37 kobila, od čega je 5 omica, 7 kobila (3-9 godina starosti), 14 kobila (10-15 godina starosti), 7 kobila (16-20 godina starosti), 4 kobile (20 i više godina starosti) te 6 pastuha međimurskog konja.  Shodno navedenome zaključeno je da je potrebno osvijestiti okolinu o problemima u uzgoju kako bi se navedeni broj međimurskih konja mogao povećati.
 Udruga uzgajivača međimurskog konja u planu u budućnosti ima organizirati Dane otvorenih vrata kod uzgajivača, izložbe kakve su se održavale u prošlosti te približiti međimurskog konja Međimurcima.
“Ova pasmina ugrožena je, trenutno je na brojem grla na marginama, no može se spasiti. Ideja je da se senzibilizira javnost i da svako domaćinstvo koje je u mogućnosti drži konja koji je odhranio i zadužio mnoga domaćinstva, naravno u pozitivnom smislu. Također, postoji ideja o uspostavi Ergele međimurskog konja, nalik na ergele Đakovo ili Lipik. Naravno, to udruga sama ne može sprovesti, već je isto potrebno dići na viši nivo, od Županije do Ministarstva poljoprivrede.
Nadam se da ćemo plan uspjeti sprovesti, da ćemo uzgoj međimurskog konja vratiti na domaćinstva, jer to je ponos i dika našeg kraja.” – rekao je novoizabrani predsjednik Udruge Matija Ladić.
(mp)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja