Ne želimo više raditi posao države!!!

NE ŽELIMO PROVODITI SOCIJALNE USLUGE, NEKA TO RADI DRŽAVA ILI STRUČNJACI /UDRUGE STRUČNJAKA -SVEJEDNO, A NE MI RODITELJI, MI UKAZUJEMO NA PROBLEMATIKU I POKAZUJEMO VAM NAČIN RJEŠAVANJA. MI SMO NADOGRADNJA I KOREKTIV SUSTAVA, ALI NE MOŽEMO NOSITI SUSTAV!

Poruka je to s kojom su danas članice Udruge za autizam Pogled iz Nedelišća senzibilizirale javnost na Trgu Republike u Čakovcu.

Jasno i nedvosmisleno uoči Uskrsa, s punim pravom udruga postavlja pitanja: TREBAJU LI RODITELJSKE UDRUGE BITI NOSITELJI SUSTAVA? JEDINA OPCIJA ZA STOTINE RODITELJA? GDJE JE SUSTAVNA PODRŠKA?

Put od prave sumnje roditelja da dijete odstupa u razvoju pa do dijagnostike posut je morem prepreka i velikih trauma obitelji u suočavanju na tom putu. Roditelj djeteta pred sobom ima ogroman zadatak obilaženja različitih stručnjaka i traženja informacija po bespućima interneta, lokalne zajdnice i puno šire. Svaka prepreka ima listu čekanja, informacije nisu jasne i dostupne, a dijete odrasta bez da mu roditelj može kvalitetno pomoći. A da bi roditelj znao i mogao pomoći, najprije njemu netko treba pomoći. Kome će se obratiti?

Dijagnoza autizma postoji na papiru, ali je prati i preporuka rane intervencije. Relevantna svjetska istraživanja govore o potrebi što ranijeg uključivanja djeteta u rehabilitaciju. Prepreke opet imaju liste čekanja, informacije nisu jasne te na sve dolazi i financijski teret za roditelja po raznim kabinetima struke. Liječnička struka pak upozorava da ne zna što reći roditeljima i kamo ih uputiti, jer rehabilitacije nema.

Roditelji nemaju novaca za plaćanje osnovnih terapija, zdravstvo ne osigurava takvu vrstu usluga. Roditelji koji to mogu plaćaju od 200-300 kuna po 45 minuta terapije, a što ostali?

Djeca a autizmom postaju odrasli s autizmom. Sustav obrazovanja daje mogućnost da osoba s autizmom do 21. godine ima podršku u obrazovnom sustavu, no nastavk života je neizvjestan. U integraciji nakon 8.razreda ili nakon završetka srednjeg obrazovanja, 99% te djece ostaje kod kuće, na brizi roditeljima. Nema zapošljavanja, a nema ni sustavno organiziranog dnevnog sadržaja.

Zanimljivo je i da roditelji educiraju zdravstvenu struku , od pedijatara nadalje, što je veliki problem. Sve to rade očekujući razvoj edukacije i podrške u domeni zdravstvene skrbi.

Sa svim tim pitanjima i problemima udruga Pogled danas je javno skrenula pozornost na sebe. Na prigodnom štandu dijelili su balone i prekrasne uskrsne radove djece i njihovih roditelja kako bi priskrbili koju kunu za ogroman trud u koji ulažu svoje vrijeme i snalaze se u bespućima pasivne države, koja i dalje ne nudi rješenja.

(R.D.)

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*