Obilježavanje 27.godišnjice ustrojavanja 34. inženjerijske bojne Hrvatske vojske

Uz nazočnost župana Međimurske županije Matije Posavca i zamjenika gradonačelnika Grada Čakovca Zorana Vidovića, danas prijepodne obilježena je 27. godišnjice ustrojavanja 34. inženjerijske bojne Hrvatske vojske. Tom će se prilikom okupljenima obratiti predstavnici Udruge i gosti.

Ta je bojna bila prva inženjerijska postrojba HV, ustrojena 23. rujna 1991. godine, angažirana u svim značajnijim akcijama HV tijekom Domovinskog rata. Tijekom njenog postojanja, u njoj je bilo angažirano više od 1700 osoba, a u 2011. odlikovana je Redom Nikole Šubića Zrinskog za svoj doprinos.

Povodom 27. godišnjice ustrojavanja, upaljene su svijeće ispred Spomenika poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata, a svečanost upriličena kod spomen obilježja u nekadašnjoj vojarni u Čakovcu.

Tom prilikom Zoran Vidović istakao istinske vrijednosti Domovinskog rata i pohvalio rad Udruge, dok je župan Matija Posavec naglasio vrijednost Međimuraca u ratu, prisjećajući se kako je upravo vojarna u Čakovcu bila prva oslobođena u Hrvatskoj.

Predsjednik Udruge veterana inženjerijske bojne Domovinskog rata Čakovec, Alan Srpak prisjetio se u svom obraćanju suborcima kako je 22. rujna 1991.godine dobivena zapovijed za pristupanje ustroju namjenske inženjerijske postrojbe koja je dobila i brojčanu oznaku, bila je to 34. bojna . Tada se to zvao Inženjerijski bataljun Zbora Narodne Garde pri operativnoj zoni Bjelovar.

Jedan od sudionika zamjenik zapovjednika bojna Ivan Šteker, naglasio je kako je 27 godina od osnutka brzo prošlo te se prisjetio niz akcija u kojima se branila domovina. Prisjetio se kako je kroz 34. bojnu prošlo je ukupno tisuću i 700 vojnih osoba, a tijekom izvršenja ratnih zadaća dva pripadnika su poginula, a njih sedam je ranjeno.

Minutom šutnje odana je počast svima poginulima u Domovinskom ratu.

(r)

 

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*