medjimurjepress@gmail.com

Obilježen Dan ružičaste vrpce

Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije se od samog početka priključen je obilježavanju Dana ružičaste vrpce koji u Međimurskoj županiji organiziraju Županijska liga protiv raka Čakovec i Klub žena operiranih od raka dojke „Nova nada“.

Mjesec listopad u cijelom je svijetu posvećen podizanju svijesti o važnosti brige za zdravlje dojki te rano otkrivanje i liječenje raka dojke. Sve je počelo prije dvadeset i pet godina, kada je u Americi pokrenuta neprofitna, humanitarna udruga za borbu protiv raka dojke, nazvana po svom simbolu Ružičasta vrpca. Danas ovaj humanitarni projekt uključuje više od 30 zemalja svijeta sa zajedničkim ciljem – upozoriti na važnost ranog otkrivanja raka dojke kako bi se povećao broj izlječenja.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Članice Kluba „Nova nada“ i aktivisti Županijske lige protiv raka dojke Čakovec, danas su postavili štand na Trgu Republike u Čakovcu gdje su dijeliti promotivno-edukativne materijale i radove koje su izradile članice kluba.

U Hrvatskoj je 2015. godine rak dojke bio otkriven kod 2.748 žena, a u Međimurskoj županiji kod 72 žene, a 2018. godine je u Hrvatskoj 789 žena umrlo od raka dojke, među kojima su 23 žene bile iz Međimurske županije. Među vodećim uzrocima smrtnosti 2018. godine, rak dojke se kod žena u Hrvatskoj nalazio na sedmom, a u Međimurskoj županiji na petom mjestu po ukupnoj smrtnosti.

Mamografski pregled dojke ja za žene u dobi iznad 40 godina najznačajnija i nezamjenjiva slikovna dijagnostička metoda u otkrivanju malignih bolesti dojke ranih stadija jer otkriva rak dojke  u razdoblju od jedne do tri godine prije no što ga žena može sama napipati, a također otkriva rak koji je premalen da bi se našao kliničkim pregledom. Rak dojke se najčešće javlja u dobi iznad 50 godina, ali se može javiti i kod mladih žena. Stoga je Ministarstvo zdravstva RH još 2006. godine pokrenulo provedbu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke koji je namijenjen ženama u dobi od 50-69 godina, a uključuje mamografski pregled dojki svake dvije godine. Ciljevi Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke su smanjiti mortalitet od raka dojke za 15 – 30 %, otkriti rak dojke u početnom stadiju u što većem postotku te poboljšati kvalitetu življenja bolesnica s rakom dojke. Svake dvije godine u okviru programa probira na mamografski se pregled pozivaju žene u dobi od 50 do 69 godina.

(mp)

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
About the Author
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Related Posts

Leave a Reply

*