Održan Sabor Podružnice Udruga i dragovoljaca Domovinskog rata MŽ

U Društvenom domu u Mihovljanu održan je redovni godišnji Izvještajni Sabor Podružnice Udruge dragovoljaca i veterana domovinskog rata Republike Hrvatske Međimurske županije. U radu Sabora sudjelovalo je 60 delegata koji su predstavljali 21 Ogranak Udruge.

Saboru su prisustvovali gosti: Predsjednik Skupštine Međimurske županije Mladen Novak, zamjenik gradonačelnika Grada Čakovca Zoran Vidović ,voditelj Odjela za socijalu, branitelje i zdravstvo ureda državne uprave Međimurske županije Franjo Kovačić, predsjednik Udruge Hrvatskih dragovoljaca domovinskog rata Međimurske županije Dražen Posavec, predstavnik Zajednice udruga HVIDR-a Međimurske županije Boris Ivančić.

Na Saboru su jednoglasno usvojena podnijeta Izvješća o radu Podružnice, financijskom poslovanju, Nadzornog odbora i Suda časti Podružnice za 2017. godinu kao i Program rada i financijski plan Podružnice za ovu godinu.

IZVJEŠĆE O RADU PODRUŽNICE

UDRUGE DRAGOVOLJACA I VETERANA DOMOVINSKOG RATA REPUBLIKE HRVATSKE

MEĐIMURSKE ŽUPANIJE ZA 2017. GODINU

Tijekom prošle godine održali smo četiri sjednice Središnjeg odbora Podružnice na kojima smo raspravljali o problemima Udruge, o problemima članova Udruge, o Zakonu o fondu hrvatskih branitelja, o nacrtu i prijedlogu Zakona o pravima hrvatskih branitelja, Fondu za stipendiranje hrvatskih branitelja i djece hrvatskih branitelja, Zakladi hrvatskih branitelja, Programu stručnog osposobljavanja i zapošljavanja nezaposlenih hrvatskih branitelja kao i drugim aktualnim zbivanjima i događajima vezanim uz Domovinski rat, te operativno dogovarali provedbu Programa rada Podružnice.

Niži ustrojstveni oblici Podružnice i nositelji aktivnosti su Ogranci koji su ustrojeni u tri grada i osamnaest općina Međimurske županije. Postojeći organizacijski ustroj Podružnice u potpunosti omogućava normalan i kvalitetan rad u interesu članova kojih trenutno imamo 2552 od toga oko tisuću aktivnih članova, što čini oko 30% od ukupne braniteljske populacije u Međimurju.

U prvom tromjesječju prošle godine održani su izvještajno-izborni Sabori u svim Ograncima. Na njima se raspravljalo o životnim problemima hrvatskih branitelja, davane su informacije o mogućnostima i pravima koja osiguravaju zakonski i podzakonski propisi hrvatskim braniteljima i njihovim obiteljima, te upoznavalo članove s nacrtom i prijedlogom novog Zakona o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji.

21. travnja u Mihovljanu smo održali Izborni sabor Podružnice UDVDR-a RH Međimurske županije na kojemu je usvojeno Izvješće o radu podružnice i Završni račun podružnice za 2016. godinu, te usvojen Programa rada i Financijski plan Podružnice za 2017. godinu. Tajnim glasovanjem izabran je Stjepan Horvat za predsjednika, Mladen Tkalčec i Dejan Mihalković za dopredsjednike Podružnice kao i po pet članova Nadzornog odbora i Suda časti Podružnice. Na konstituirajućim sjednicama za predsjednika Nadzornog odbora Podružnice izabran je Miroslav Ovčar, a za predsjednika Suda časti Podružnice Vladimir Vidović.

17.studenog delegati naše Podružnice sudjelovali su u Podgariću na Izvještajnom Saboru Udruge dragovoljaca i veterana domovinskog rata Republike Hrvatske.

Na razini Koordinacije Udruga iz Domovinskog rata Međimurske županije na prijedlog Udruga obradili smo i uputili zahtjeve u Ured Predsjednice Republike Hrvatske za dodjelu odličja. Ukupno je predloženo 10 kandidata, do sada su odobrena 5 odličja, a ostali prijedlozi su još u fazi obrade nadamo se da će i ti prijedlozi biti usvojeni tako da planiramo na svečani način povodom obilježavanja 27. obljetnice Dana oslobođenja Međimurja 1991. i Dana međimurskih branitelja u Čakovcu da će Predsjednica Republike Hrvatske, uručiti dodijeljena odličja.

13.prosinca izvršeno je testiranje 12 djece hrvatskih branitelja učenika srednje škole koji će pohađati tečaj Engleskog jezika i utvrđena je B1 razina. Tečaj u trajanju od 70 nastavnih sati,još uvijek traje i završit će 17. Svibnja ove godine, a tečaj je organiziran u suradnji sa školom stranih jezika Sova iz Zagreba, Odjelom za humanitarnu djelatnost Udruge i Osnovnom školom Ivanovec. Troškove tečaja sponzoriraju: Predsjednik Udruge Đuro Dečak, Ministarstvo hrvatskih branitelja, Škola stranih jezika „Sova“, Grad Čakovec i poduzeće Agathon Tuche iz Zagreba.

U suradnji s Osnovnom školom Podturen u Podturnu smo tijekom svibnja održali šesti po redu osnovni tečaj informatike u trajanju od 30 nastavnih sati za 16 članova Udruge iz Ogranaka Podturen, Mursko Središće i Pribislavec. Tečajeve je do sada uspješno završilo sto pedeset naših članova.

U suradnji sa Zakladom za djecu Hrvatske uključili smo četvero djece naših članova iz višečlanih obitelji; Jurak, Varga, Živko, Car, u program zaklade odnosno mjesečne financijske pomoći po djetetu od 300 kuna, a u suradnji s Humanitarnim odjelom naše Udruge za te obitelji su osigurani prigodni poklon paketi s odjećom i opremom za djecu.

U travnju smo u suradnji s donatorima članovima iz Belice i Ivanovca,, a po odluci Odjela za humanitarnu djelatnost Udruge prikupili i uputili 5 tone krumpira Caritasu sisačke biskupije za potrebe njihovih pučkih kuhinja.

Tradicionalno, povodom Uskrsa u suradnji s Odjelom za humanitarnu djelatnost Udruge i prošle godine su dodijeljena tri prijenosna računala studentima djeci članova naše Udruge; Antunu Šafarić iz Strahoninca, Zoranu Balog iz Donje Dubrave i Luki Živko iz Vučetinca, do sada su kroz taj projekt „Pomozimo studentima djeci hrvatskih branitelja kupnjom informatičke opreme“ u Međimurju dodijeljena 20 prijenosna računala studentima.

Povodom Božićno-novogodišnjih blagdana tradicionalno darujemo slatkim poklon paketom djecu članova do 12. godina starosti.

Najveći problem i u narednom razdoblju ostaje oko dvijestotinjak nezaposlenih hrvatskih branitelja u našoj županiji. Perspektiva njihovog zaposlenja kao ciljne skupine su mjere koje provodi zavod za zapošljavanje kao i Program stručnog osposobljavanja i zapošljavanja hrvatskih branitelja Ministarstva hrvatskih branitelja koji provodi Centar za psiho-socijalnu pomoć Čakovec. Interes za Program postoji, pogotovo za mjeru doškolovanja i prekvalifikacije kao i mjeru samozapošljavanja.

Također moramo napomenuti da će se dio problema riješiti kroz novčanu naknadu za vrijeme nezaposlenosti koju od ove godine omogućuje Zakon o pravima hrvatskih branitelja.

Puno se očekuje od primjene novog, Zakona o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji, koji bi trebao riješiti uočene probleme kod braniteljske populacije.

Dajemo punu podršku Ministru i Ministarstvu hrvatskih branitelja za provedbu projekta pojačane zdravstvene skrbi za hrvatske branitelje u pogledu provođenja preventivnih specijalističkih pregleda za hrvatske branitelje s više od 1500 dana sudjelovanja u borbenom sektoru u prošloj godini, kao i nastavku takvih pregleda za sve hrvatske branitelje iznad 500 dana sudjelovanja u ovoj godini, odnosno za sve branitelje u narednim godinama. U okviru projekta data je mogućnost za hrvatske branitelje koji smatraju da im je potreban takav pregled da se osobno sa zahtjevom jave u Ministarstvu hrvatskih branitelja na odobravanje podnijetog zahtjeva.

Zahvaljujemo županiji što je i za školsku godinu 2017/21018. osigurala sredstva za stipendiranje srednjoškolske djece poginulih, umrlih stradalnika, nezaposlenih i umirovljenih branitelja koju prima sedamdeset četri učenika.

Fond hrvatskih branitelja bez novih udjela ili finacijske injekcije Vlade RH teško da će moći i dalje funkcionirati, zbog sve manje imovine, manja je i dobit fonda tako da se dividenda po udjelu smanjila za više od pola, a i upitno je daljnje financiranje na dosadašnji način Fonda za stipendiranje kao i Zaklade hrvatskih branitelja. Prema najavama iz Ministarstva tijekom ove godine bi se trebalo riješiti sudbina Fonda.

Fond za stipendiranje hrvatskih branitelja, djece stradalnika i dragovoljaca domovinskog rata sve teže funkcionira zbog sve više zahtjeva, a s druge strane sve manje financijskih sredstava, da bi se moglo stipendirati natječaj se raspisuje s time da se smanjuje novčani iznosi stipendija.

Radom Zaklade hrvatskih branitelja možemo biti zadovoljni i ona ispunjava zadaću zbog koje je osnovana. Prvenstveno se to odnosi na rješavanje zahtjeva branitelja koji su u teškoj materijalno-financijskoj situaciji. No novaca u Zakladi je sve manje, zbog slabije ostvarene dobiti Fonda branitelja, tako da će uskoro doći u pitanje funkcioniranje Zaklade. Prema našim saznanjima s našeg područja je oko 20 hrvatskih branitelja podnijelo zahtjeve Zakladi za novčanu pomoć. Na žalost nemamo nikakvu povratnu informaciju koji su zahtjevi i s kojim iznosima odobreni i isplačeni.

Kroz razne oblike sportskih aktivnosti koje se provode od razine Ogranaka, Podružnice pa sve do Središnjice bilo je uključeno aktivno više od tisuću članova naše udruge i djece naših članova.

1. svibnja organizirali smo i proveli na ribnjaku ŠRD „Linjak“ u Ivanovcu u organizaciji Ogranka Pribilsavec , 18. ribičko natjecanje hrvatskih branitelja Domovinskog rata Međimurske županije na kojemu je sudjelovalo 25 ekipa. Natjecanje se već tradicionalno odvija na međunarodni praznik rada i na taj način obilježavamo obljetnicu vojno-redarstvene akcije “Bljesak” i Dan Međimurske županije. U ekipnom plasmanu prvu mjesto osvojila je ekipa Ogranka Sveti Juraj na Bregu.

24. lipnja u Prelogu smo održali 23. sportsko natjecanje dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Međimurske županije i time obilježili Dan državnosti. Na natjecanju je nastupila 21 ekipa naših ogranaka. Natjecalo se ukupno oko 500 natjecatelja u sedam sportskih disciplina. Ukupni pobjednik županijskog natjecanja je ogranak Mihovljan. Zahvaljujemo ogranku Prelog na veoma dobroj organizaciji kao i gradu Prelogu na financijskom pokroviteljstvu.

U okviru natjecanja održali smo i 5. županijske susrete djece hrvatskih branitelja na kojima je nastupilo 100 djece koji su svoja znanja i vještine pokazali u likovnoj radionici, modeliranju, stolnom nogometu, elektronskom pikadu. Dvadeset jedno dijete je svojim rezultatima steklo pravo nastupa na Državnim susretima djece hrvatskih branitelja koji su se održali od 28.8. do 1.9. u Savudriji. Sva djeca su postigla zavidne rezultate u svim disciplinama u kojima su nastupali i dostojno zastupali naše Međimurje, a za svoj trud su nagrađeni medaljama.

Prvo mjesto i zlatne medalje osvojili su par Luka Janušić – Patrik Dodlek i Filip Tkalčec – Domagoj Haramija u stolnom nogometu, Sebastijan Blažinčić i Dominik Balog u elektronskom pikadu. Drugo mjesto i srebrnu medalje u likovnoj radionici osvojila je Lana Stupar.

10. kolovoza sudjelovali smo sa streljačkom ekipom na turniru u streljaštvu zračna puška „Oluja 95“ u Koprivnici.

23.rujna u Čakovcu smo bili domaćini i organizirali 22. Državno športsko natjecanje dragovoljaca i veterana domovinskog rata Republike Hrvatske i ugostili 1100 natjecatelja iz 21 ekipe iz svih Hrvatskih županija. Natjecanje je veoma uspješno organizirano i sprovedeno. Na natjecanju smo sudjelovali sa ekipama u svim sportskim disciplinama i postigli ukupno osrednje rezultate dok su se medaljama srebernom okitili Tihomir Želežnjak u šahu i brončanom Dražen Hajdinjak u streljaštvu. Natjecanje je osobno otvorio Ministar hrvatskih branitelja gosp. Tomo Medved.

Također smo isti dan organizirali i 2. Športske susrete djece hrvatskih branitelja u malom nogometu na kojima su sudjelovale četiri ekipe iz ogranaka Udruge Otočca, Vinice, Brezovice i Svetog Jurja na Bregu. Naša ekipa iz Svetog Jurja je osvojila drugo mjesto na turniru.

U suradnji s Ministarstvom hrvatskih branitelja za članove i njihove obitelji osigurali smo besplatne karte za nogometne utakmice u Varaždinu finale kupa Dinamo-Rijeka i u Zagrebu kvalifikacijsku utakmicu reprezentacije Hrvatske i Grčke.

Pored navedenih sportskih manifestacija, na razinama ogranaka organizirano je još mnogo drugih sportskih natjecanja, kulturnih manifestacija i radnih akcija kao na primjer: malonogometni turnir med vulicama u Savskoj Vesi; Memorijalni sportski susreti „Lehkec-Toplek ” u Šenkovcu; sportski susreti općinskih udruga u Frkanovcu; fašničke kolone u Belici, Maloj Subotici, Donjoj Dubravi; Dan žena u Svetom Martinu na Muri; posjet članova Nedelišća Pakrac-Lipik, Mihovljana u Vukovar; ekološke akcije čišćenja okoliša u Šenkovcu, Mihovljanu, Strahonincu, Maloj Subotici, Pribislavcu, Štrigovi: zelena agenda u Nedelišću; čišćenje i uređenje spomen izletišta u Donjoj Dubravi; uređenje okoliša Doma hrvatskih branitelja u Svetom Martinu na Muri; unutarnje uređenje braniteljskih domova u Hodošanu i Šenkovcu; biciklijada u Belici; humanitarne akcije pečenje ribica na Veliki petak i badnjak u Nedelišću i druge aktivnosti.

Postignutim uspjesima u navedenim sportskim natjecanjima kao i masovnošću sudionika, ne samo naših članova nego i građana možemo u potpunosti biti zadovoljni.Također možemo istaći da su pojedini naši ogranci nositelji društvenog života u svojim sredinama i bez njihovog angažmana je nemoguće organizirati uspješnu općinsku aktivnost.

Na državne blagdane tijekom čitave godine sa delegacijom smo uključeni u protokol polaganja vijenaca kod Spomenika poginulim hrvatskim braniteljima. Pomoću Ministarstva obrane opremili smo i ustrojili Počasni zdrug Udruge koji služi za protokolarne i svečane namjene. Uz navedene aktivnosti Počasni zdrug je sudjelovao 23. travnja u smotri povijesnih postrojbi u organizaciji Zrinske garde Čakovec, porcijunkolovskoj procesiji 2. kolovoza u Čakovcu i paljenju 3. Adventske svijeće ispred crkve Svetog Nikole biskupa u Čakovcu.

Čuvajući spomen na poginule hrvatske branitelje tijekom čitave godine na dostojanstveni smo način obilježili obljetnice pogibije poginulih hrvatskih branitelja s područja čitave županije, dok na Dan mrtvih delegacije Ogranaka obiđu sve grobove poginulih hrvatskih branitelja i umrlih članova Udruge i zapale svijeće.

25.lipnja u Novom Selu Rok u suradnji s Gradom Čakovcem otkrili spomen obilježje poginulom hrvatskom branitelju Zlatku Ovčar, pripadniku 1.gardijske brigade Tigrovi.

28. lipnja u suradnji s Gradom u Murskom Središću obilježili smo 26. obljetnicu zaustavljanja tenkova „JNA“ prilikom napada na Sloveniju 1991., ujedno smo sudjelovali sa delegacijom ogranka Šenkovec u obilježavanju 26. obljetnice 112 brigade HV u Zadru.

5. kolovoza aktivno smo se uključili u obilježavanje 22. obljetnice VRO „Oluja“ prisustvujući svečanostima u kraljevskom gradu Kninu.

17. rujna u suradnji s Međimurskom županijom, gradom Čakovcem tradicionalno smo nositelji organizacije obilježavanja obljetnice Dana oslobođenja Međimurja.1991. i Dan Međimurskih branitelja koja je održano u Čakovcu u nazočnosti Ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, polaganjem vijenaca, misnim slavljem i svečanom akademijom.

1. listopada bili smo nositelji organizacije i sudionici 16. hodočašća hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji u Mariju Bistricu u organizaciji Ministarstva branitelja u okviru 25. hodočašća vojske,policije i branitelja.

4. listopada delegacija ogranka Šenkovec, općine Šenkovec i grada čakovca sudjelovala u obilježavanju 26. obljetnice obrane grada Zadra 1991. godine u kojoj su sudjelovali i pripadnici Dalmatinskog voda iz Međimurja.

-4-

17. studenog u suradnji s Međimurskom županijom i Gradom Čakovcem povodom 26. obljetnice Dana sjećanja na žrtvu Vukovara organizirali smo program „I u mom gradu Vukovar svijetli“. Program je započeo kod nogometnog igrališta NK Sloga, polaganjem vijenca i paljenjem svijeća kod spomen ploče poginulim hrvatskih branitelja s područja gradskog Kotara Jug, molitvom. Zatim je formirana kolona sjećanja od hrvatskih branitelja, građana, djece osnovnih i srednjih škola s područja grada Čakovca krenula u Vukovarsku ulicu gdje su zapaljene svijeće. Kolona se nastavila kretanje do Trga Republike gdje je od zapaljenih lampaša ispisan naziv gradova Vukovar- Čakovec. Nakon toga kolona je krenula u Crkvu Sv.Nikole na misu za poginule i nestale branitelje. Poslije mise u Katoličkom domu održano je prikazivanje dokumentarnog filma Ovčara neispričana priča.

18. studenog jedan autobus naših članova je sudjelovao u koloni sjećanja u gradu Vukovaru.

2.prosinca sudjelovali smo u obilježavanju 26. obljetnice Dana branitelja Lipika i obljetnici oslobođenja grada Lipika, u sklopu kojeg je na našu inicijativu potpisan Sporazum o suradnji grada Čakovca i grada Lipika.

Podržali smo inicijativu braniteljskih i stradalničkih Udruga, Grada Čakovca i Međimurske županije za preseljenje i objedinjavanje Spomen zida sa Spomenikom u jedinstveno spomen obilježje za stradale u Domovinskom ratu u Perivoju Zrinskih u Čakovcu, za koje je izrađeno idejno rješenje, osigurana financijska sredstva i realizacija kreće ove godine te se nadamo gotovosti radova i otvorenje 17. rujna ove godine.

Na sve navedene naše aktivnosti redovito pozivamo predstavnike svih medija koje djeluju na našem području jer nam je želja da o svim aktivnostima putem njih izvijestimo javnost i članstvo. Zadovoljni smo medijskim praćenjem naših aktivnosti.

Svjesni činjenice da jedino suradnjom sa nositeljima lokalne vlasti možemo rješavati nagomilane probleme našeg članstva, suradnju nudimo svima. U velikoj mjeri ona je obostrana, ali isto tako smatramo da se naši problemi mogu i moraju efikasnije rješavati i na lokalnoj razini.

Zahvaljujemo na dosadašnjoj suradnji i financijskoj potpori u realizaciji programa podružnice, Međimurskoj županiji i gradu Čakovcu kao i sponzorima Međimurje-plinu d.o.o. Čakovec, Međimurske vode d.o.o. Čakovec te se nadamo, da ona neće izostati ni ubuduće. Također moramo zahvaliti i svim ostalima čelnicima Općina i Gradova Međimurske županije koji financijski prate aktivnosti naših ogranaka.

Veoma dobru suradnju razvijamo s Udrugama proizašlim iz Domovinskog rata na županijskoj razini, koja se realizira kroz Koordinaciju Udruga iz Domovinskog rata Međimurske županije, na provedbi zajedničkih programa. Posebno možemo istaknuti i veoma dobru međunarodnu suradnju sa Zvezom veterana vojne za Sloveniju iz Ljutomera i Udrugom policijskih veterana SEVER iz Murske Sobote koju u konkretnim akcijama i organiziranim aktivnostima provodi ogranak Štrigova..

Na kraju, želim se zahvaliti svim članovima Udruge koji se uključuju u naše aktivnosti, a pogotovo onima koji su predvodnici i organizatori provedbe programskih aktivnosti na razini Ogranaka i Podružnice.

dt/dt Predsjednik podružnice:

Stjepan Horvat

Foto: Josip Ružić

O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*