medjimurjepress@gmail.com

Održana Javna tribina Udruge Franak

Na tribini u Čakovcu govorilo se o mogućnostima privatnih tužbi protiv banaka te o tome što znači presuda Ustavnoga suda s kraja 2016. godine u vezi sa slučajem Franak. Također, bilo je riječi o najnovijim presudama sudova za promjenu kamatne stope u kunskom kreditu te o pravomoćnoj presudi u euro kreditu.

Govorilo se o najnovijim aktivnostima saborskog zastupnika Gorana Aleksića na konačnom zaustavljanju bankarskih manipulacija kamatnim stopama.

Kao što je Aleksić već javno najavio, uskoro, a najkasnije do lokalnih izbora će se u saborsku proceduru proslijediti izmjene Zakona o potrošačkom kreditiranju kojima bi se sve neugovorene fiksne kamatne marže svele na njihove početne iznose, na temelju čega bi bilo osigurano da u budućnosti kamate ne mogu previše rasti, a osim toga bi i sve kamatne stope pale od 1 do 3 postotna boda, ovisno o tome kada je netko ugovorio svoj kredit.

Zakon će se odnositi i na konvertirane CHF kredite. Naravno, nema garancija da će zakon biti donesen, ali postoji načelna podrška MOST-a, kao i podrška opozicije za taj zakon pa se nadaju da će konačno biti zaustavljene bankarske manipulacije kamatnim stopama.

U srijedu je najavljena Tematska sjednica u Hrvatskom saboru Odbora za pravosuđe i Odbora za financije i proračun na kojoj će se raspravljati o nezakonitim kamatnim stopama u RH. Ukoliko se Zakon usvoji, 200.000 dužnika doživjet će smanjenje kamatnih stopa od 1-3 postotna boda i smanjenje preostalih rata od 10-20 posto. To je utemeljeno i realno. Jedini koji to mogu spriječiti su ljudi koji to ne razumiju. Ukoliko vladajući ne prihvate takvo nešto ili ne razumiju problem, znači da su pod utjecajem bankarskog lobija.

Inače, oko 55 tisuća građana Hrvatske dosada je konverzijom kredita s valutnom klauzulom švicarski franak izbjeglo dužničko ropstvo, njihovi dugovi smanjili su se za 30% i dobili su pretplate ukupno 1,1 milijardu kuna.

(R.D.)

 

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
About the Author
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Related Posts

Leave a Reply

*