Početna konferencija programa „Ponudimo više“

Dana 23. kolovoza 2017. godine u prostorima zgrade Scheier održana je početna konferencija trogodišnjeg programa „Ponudimo više“ kojeg provodi Društvo osoba s tjelesnim invaliditetom Međimurske županije. Program financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku u okviru Poziva „Razvoj i širenje mreže socijalnih usluga koje pružaju udruge“. Odobreni iznos za 1. godinu provedbe iznosi 280.000,00 kn, odnosno ukupno 840.000,00 kn. Program i značaj Programa za udrugu predstavile su predsjednica Društva, Miljenka Radović, te voditeljica Programa Katarina Drk. Uzvanicima se obratila i zamjenica župana Međimurske županije Sandra Herman, te u ime Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Blaženka Dasović.

Partneri na Programu su Hrvatski zavod za zapošljavanje, Područni ured  Čakovec, Grad Prelog i Međimurska županija. Cilj Programa je povećati opseg, kvalitetu i kvantitetu socijalnih usluga usmjerenih na postizanje većeg  psihofizičkog zdravlja i neovisnog življenja osoba s invaliditetom. Aktivnosti Programa osmišljene su tako da svaka osoba s invaliditetom bez obzira na dob, može za sebe pronaći barem jednu aktivnost za koju ima interes. Tako se nastavlja s uslugom poludnevnog boravka za osobe s invaliditetom, nastavlja s radom Volonterskog kluba te se proširuju aktivnosti Sportsko-rekreativnog kluba. Predviđena je tjelesna aktivnost u fittnes centru pod vodstvom kineziologa Vladimira Belića, grupno vježbanje u dvorani Macanovog doma pod vodstvom fizioterapeuta Roberta Bošnjaka te individualno vježbanje – bowen tehnika pod vodstvom fizioterapeuta Tine Jelenić.

Hrvatski zavod za zapošljavanje, kao projektni partner održati će ciklus od 10 radionica koje su osmišljene na način da osobama s invaliditetom unaprijede znanja i vještine vezano uz jačanje potencijala za uključivanje na tržište rada.

Psihologinja Biljana Crnčević Lapat održati će ciklus radionica usmjeren na prepoznavanje i otklanjanje tzv. naučene bespomoćnosti. Posebnu važnost pridaje se trećoj godini provedbe programa, kada se uvode radno okupacijske aktivnosti koje se nadovezuju na provedene radionice za stjecanje novih vještina i otklanjanja osjećaja bespomoćnosti u svrhu poticanja osoba s invaliditetom za uključivanje na tržište rada.

Predsjednica Miljenka Radović posebno je istaknula da je program PONUDIMO VIŠE temeljni program Udruge koji provodimo od 2011. godine. Iz njega su se razvijale sve socijalne i druge usluge koje se pružaju članovima te je podrška Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku potvrda kvalitetnog rada i pristupa osobama s invaliditetom.

Predstavljanje rezultata humanitarne akcije „Za dječji osmijeh“

Dana 23. kolovoza 2017. godine u galeriji Scheier predstavljeni su rezultati humanitarne akcije „Za dječji osmijeh“ koju je provodilo Društvo osoba s tjelesnim invaliditetom Međimurske županije i to u periodu od 22. travnja 2016. godine pa do 09. svibnja 2017. godine. S ciljevima i rezultatima, odnosno nabavljenom opremom prisutne su upoznale predsjednica Društva Miljenka Radović, te logopedinja Tatjana Nikolajevna Bubek.

Cilj humanitarne akcije bio je prikupljanje novčanih sredstava za nabavu logopedske opreme za rad s djecom s teškoćama u govoru i razvoju. Akcija je bila osmišljena s ciljem pružanja što kvalitetnije logopedske usluge i postizanje boljih rezultata kod djece s teškoćama u razvoju. Tako je u godinu dana trajanja humanitarne akcije prikupljeno 43.321,30 kuna.

U okviru humanitarne akcije osigurana su sredstva za kupnju digitalnog logopedskog seta i vibrofona, kao i didaktičke opreme.

Predsjednica i logopedinja Društva zahvalile su se vrijednim volonterima. Trideset volontera svojim nesebičnim radom ostvarilo je 359 sati volonterskog rada. Najvećim dijelom se akcija provodila u prostorima trgovačke kuće KAUFLAND te im je upućena zahvala na ustupljenom prostoru. Posebno je spomenuto uključivanje u akciju Tehničke škole Čakovec, učenike prvog razreda – strojarski računalni tehničar. Predsjednica je posebno istaknula pravne osobe – donatore s najvećim iznosima donacije i to EKO Međimurje, Međimurske vode i TMT Čakovec.

(Katarina Drk)

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*