Međimurje Press
Udruge

Posjet Gradu Vukovaru!

Hvidra Jug Čakovec i ove godine organizirala je posjet  herojskom gradu Vukovaru, kao i 2019. godine.  Odali su počast svim braniteljima koji su poginuli za slobodnu i neovisnu Domovinu Hrvatsku.

Prva postaja putovanja je bila Trpinjska cesta, poznata kao i groblje tenkova. Kod Spomen ploče poginulim i nestalim braniteljima zapaljene su svijeće, ali i stotinjak metara dalje, na Spomeniku poginulim pripadnicima Žuti mravi i Pustinjski štakori.

Zbog epidemioloških pravila, nisu ulazili  u  Nacionalnu memorijalnu bolnicu Vukovar, ali se tih dana prisjetio  Srečko Lukman  i svojem boravku u bolnici, kada je kao ranjenik izašao s konvojem ostalih ranjenih branitelja na slobodno područje.

Zapaljene su  svijeće i kod Bijelog Križa na Dunavu koji se nalazi na ušću Vuke u Dunav Na križu je  uklesano glagoljicom ”Navik on živi ki zgine pošteno”, zajedno sa Hrvatskom šahovnicom, te natpisom ”Žrtvama za slobodnu Hrvatsku”.

Obilazak je nastavljen prema Vukovarskom vodotornju na ulazu u gradsko naselje Mitnica. Visina mu je 50,33 m. Tijekom srpske agresije vodotoranj je bio jedan od najčešćih meta neprijateljskog topništva, te je na objektu vidljivo više od 640 oštećenja. Nakon obnove je otvoren za posjetitelje s vidikovcem.

Grupa je obišla i Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata na kojem je ekshumirano 938 tijela  U središnjem dijelu groblja  postavljen je spomenik od patinirane bronce, visok je četiri metra, a u sredini je “zračni” križ i vječni plamen. Na groblju su također izdvojena dva križa, jedan za najmlađu žrtvu Ivana Kljajića koji je imao svega šest mjeseci i za najstariju žrtvu Domovinskog rata, ženu koja je imala 82 godine.

Tijekom posjeta Vukovu bio je i nezaobilazan susret s gradonačelnikom Ivanom Penavom.

Zapaljene su svijeće uz molitvu i na grobu zapovjednika Blage Zadre i njegovog sina Roberta koji je bio zapovjednik Turbo voda,  a u kojem je bio pripadnik i Miroslav Radmanović koji je po procjenama  Vukovarskih branitelja samostalno uništio 7- 8 neprijateljskih tenkova u Borovu Naselju.

Poklonili su se žrtvama Ovčare na mjestu masovne grobnice. Na kraju bitke za Vukovar  na Ovčaru su dovedeni brojni muškarci, uključujući ranjene pacijente, bolničko osoblje i dio njihovih obitelji. Srpske snage pretvorile su Ovčaru u zarobljenički logor početkom listopada 1991. Osim masakra, 3.000 do 4.000 muškaraca zatvorenika bilo je privremeno zadržano u logoru prije nego što su prevezeni u zatvor u Sremsku Mitrovicu ili u vojarnu lokalne vojske, koja je bila tranziti punkt za srpske logore Stajićevo , Begejci i dr.
 Goran Zadravec je održao kratko i predavanje kod Spomenika na Ovčari sjećajući se  kako je sve to izgledalo 1991.godine.

Na kraju 1.dana putovanja obiđen je vidikovac Principovac u Iloku, gdje je poginuo prvi međimurski branitelj Predrag Jurčec, o čemu je braniteljima pričao Miljenko Bakač.

Drugi dan putovanja posjećena je vojarna koja nosi naziv “204. brigade Hrvatske vojske” uz doček pukovnika Mihaljevića koji je održao predavanje, a posjetitelji su mogli i virtualno pogledati kako je izgledao let avionom Antonov An-2 koji je prevozio sanitetski materijal.

Poslije toga bili su na misi u crkvi Gospe Fatimske u Borovu Naselju, zapalili svijeće kod Spomenika ubijenih 12 pripadnika vinkovačke Specijalne jedinice policije

Uz članove udruge i njihovih obitelji, putovali su i donatori te prijatelji udruge.

Ovom prilikom žele naglasiti kako će i dalje nastojati organizirati put u ovaj napaćeni grad koji je naviše stradao u Domovinskom ratu.

Na kraju, žele zahvaliti donatorima ovog dvodnevnog izleta, a to su: općine Strahoninec, Sveti Juraj na Bregu, Đuro Bel suvlasnik firme Brid d.o.o.Čakovec , Društvo Potrošač,  autoprijevozniku RUDI-travel i njihovom vozaču Dinu Mađariću

Predsjednik udruge: Pavo Jazvić 

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja