Uz Svjetski dan zdravlja

SVJETSKI DAN ZDRAVLJA – OBOLJELI OD MULTIPLE SKLEROZE PODRŽAVAJU NOVE KRITERIJE LIJEČENJA KOJE PREDLAŽE HRVATSKO NEUROLOŠKO DRUŠTVO

Na svjetski Dan zdravlja Udruga MS tim Hrvatska želi upozoriti na nužnost uvođenja novih kriterija liječenja .

Hrvatsko neurološko društvo na svojoj sjednici u ožujku jednoglasno je donijelo prijedlog novih kriterija za liječenje multiple skleroze koje podržavamo i nadamo se kako će ih HZZO prihvatiti.

Vrlo je važno što su neurolozi – struka koja zna što priča kada je u pitanju multipla skleroza, točnije Hrvatsko neurološko društvo koje ih okuplja, složno uputili prijedlog novih kriterija HZZO-u.

Podsjećamo naš prvi MS walk – Hodaj za MS, manifestacija koju radimo na Svjetski dan  multiple skleroze, upozorio je upravo na upitne kriterije liječenja te smo se javno zalagali da se u Hrvatskoj terapija mora početi odmah po postavljanju dijagnoze, kako bi oboljeli što prije dobili lijekove za usporavanje bolesti. Kada već lijeka koji bi nas izliječio potpuno nema.

U Hrvatskoj je gotovo 6000 oboljelih od ove autoimune bolesti i svi želimo isto – jednaka prava na lijekove.

Vjerujemo kako će HZZO prihvatiti prijedlog struke, koji podržavaju i oboljeli.

multipla3MS tim Hrvatska podržava nove kriterije i sami ćemo uputiti pismo HZZO-u u nadi kako ćemo napokon dobiti uvjete za početak liječenja kakvi se primjenjuju u razvijenim zemljama, kojima tako žarko želimo pripadati.

Konkretno umjesto dosadašnjeg čekanja, koje je nerijetko trajalo i nekoliko godina jer ste morali imati dva relapsa liječena steroidima, sada bi oboljeli posebno skupe lijekove ( što lijekovi za multiplu nažalost jesu ) trebali dobiti odmah po uspostavljanju dijagnoze.

Ovo je zapravo i jedino logično rješenje, jer i laiku je jasno kako lijekove za usporavanje bolesti treba početi uzimati čim prije. Posebno kada se radi o bolestima koje karakterizira predznak progresivne i koje dovode do invaliditeta i radne nesposobnosti što državu košta puno više od lijekova o kojima govorimo.

Ovi novi kriteriji trebali bi ispraviti i još jednu nelogičnost. Naime, za bolesnike kojima je potrebna druga linija lijekova veliko ograničenje predstavlja što prvih 6 mjeseci liječenja ide na teret bolničkog proračuna. Nažalost to često znači i kako će ih oboljeli teško dobiti, posebice s obzirom na stanje u hrvatskim bolnicama. Oboljeli od multiple zapravo ovakvim načinom su u nepravednom položaju spram svih ostalih bolesti. Ovim novim kriterijima i ovome bi se trebalo stati na kraj, naravno ukoliko ih HZZO prihvati.

Nadamo se kako na drugom MS walku na Bundeku 25. svibnja ove godine, nećemo morati upozoravati na isti problem.

Svima želimo sve najbolje povodom Svjetskog dana zdravlja, koje mi oboljeli posebno cijenimo, jer nažalost uvijek počinjete cijeniti nešto tek kada to nešto izgubite.

MS TIM HRVATSKA

UDRUGA OBOLJELIH OD MULTIPLE SKLEROZE

Mirjam Jukić, predsjednica Udruge

098/248265

Hodaj.ms@gmail.com

O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*