Udruga slijepih Međimurske županije

Udruga slijepih Međimurske županije aktivnostima koje provodi putem projekata i programa, doprinosi društvenoj integraciji slijepih osoba, terapijskim i rehabilitacijskim učincima, jačanju samostalnosti i samopouzdanja te zdravlju slijepih osoba.

S obzirom da su slijepe osobe jako ograničene s izborom aktivnosti, Udruga im nudi mogućnosti sudjelovanja na aktivnostima koje su im prilagođene, kako bi se, sudjelujući u njima, družili te smanjili svoju izoliranost, poboljšali svoje psihofizičke sposobnosti i poboljšali snalaženje u prostoru. Članovi Udruge, osim međusobnog druženja s drugim članovima unutar Udruge, druže se i sa članovima srodnih udruga.

Udruga također promiče integraciju slijepih osoba u društvo te se na taj način zalaže za prava svih osoba s invaliditetom i doprinosi senzibilizaciji javnosti o slijepim osobama i drugim osobama s invaliditetom.

Neki od projekata i programa, čije aktivnosti je Udruga provela u posljednje vrijeme su: „Pravi put“, kojeg financiraju općine s područja Međimurske županije, „Svaki zamah je bitan“, kojeg financira Međimurje plin, „Zajedničkim snagama do svijetle budućnosti“, kojeg financira Grad Čakovec te „Rekrea(k)tiva“, koji financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Ove godine, 27.06.2018., članovi Udruge su išli na jednodnevni izlet na kupanje u Terme „Minerva“ u Varaždinskim Toplicama. Sudjelujući na ovoj aktivnosti poboljšali su svoje psihofizičke sposobnosti i sposobnosti orijentacije u prostoru te ojačali samostalnost, samopouzdanje i koordinaciju s obzirom da su boravili izvan svoje svakodnevne sredine.
Također, kroz druženje s ostalim članovima Udruge, doprinijelo se smanjenju njihove izoliranosti te poboljšanju komunikativnosti.

Na Međunarodno sportsko – rekreativnom susretu, održanom 07.07.2018., prema „Dogovoru o međusobnoj suradnji“, sudjelovale su četiri srodne udruge (Udruga slijepih Međimurske županije, Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih Murska Sobota, Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih Ptuj te Udruge slijepih Varaždinske županije – Varaždin). Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih Murska Sobota ugostilo je druge udruge te organiziralo cjelodnevno druženje, s organiziranim sportskim aktivnostima, na kojima su sudjelovali i članovi Udruge slijepih Međimurske županije.

05.07.2018. članovi Udruge sudjelovali su na Radionicama na otvorenome u organizaciji Saveza udruga osoba s invaliditetom Međimurske županije. Članice Saveza prezentirale su proizvode izrađene na radionicama u svojim udrugama.

02.07.2018. članovi su uređivali vrt, a 06.07.2018. sudjelovali su na radionici glinenih proizvoda, na kojoj su izrađivali privjeske.

Na svim ovim aktivnostima članovima su videću pratnju i prijevoz pružale dvije videće pratiteljice zaposlene u Udruzi, jedna preko projekta Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku „Pokret!“, a druga preko europskog projekta „Izazov“.

(Marija Ciglar)

O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*