Udruga slijepih Međimurske županije obilježila je Međunarodni dan bijelog štapa

Obilježavanje Dana bijelog štapa u organizaciji Udruge slijepih Međimurske županije održalo se 11. i 12. listopada 2018. godine

11.10.2018., u Udruzi se održao Dan otvorenih vrata s kreativnom radionicom, igranjem viseće kuglane za članove i zainteresiranu javnost, predstavljanjem pomagala za slijepe osobe te predstavljanjem projekta za socijalno uključivanje djece s teškoćama u razvoju u odgojno-obrazovne programe.

Predstavljanjem projekta „Pogled u budućnost“, za pružanje usluge pomoćnika u nastavi učenicima s teškoćama u razvoju za 2018./2019. školsku godinu, Predsjednica Udruge, Marija Ciglar, zaključila je Dan otvorenih vrata. Također se osvrnula i na povezanost tog projekta i projekta „Izazov“, putem kojeg Udruga pruža uslugu videćeg pratitelja. Pomoćnica u nastavi, Rosa Hlišć, osvrnula se na posao koji obavlja te je zaključila kako u Međimurskoj županiji još uvijek nedostaju pomoćnici u nastavi za djecu s teškoćama u razvoju. Videća pratiteljica, Viktorija Šatvar, na kraju se referirala da su poslovi videćeg pratitelja i pomoćnika u nastavi vrlo povezani jer oboje uključuje pružanje usluge osobne asistencije osobama s invaliditetom.

12.10.2018., u Katoličkom domu u Čakovcu, održao se kulturno-umjetnički dio obilježavanja Međunarodnog dana bijelog štapa. U njemu je Kerekesh Teatar izveo predstavu „Krtice“ te su nastupali članovi udruga slijepih. Nakon toga su posjetili Donju Dubravu gdje su šetali pokraj rijeke i obišli viseći most te ih je načelnik Donje Dubrave, Marijan Varga, upoznao s poviješću mjesta i tog kraja, hidroelektranom, rijekama Murom i Dravom…

Ovaj događaj organiziran je prema „Dogovoru o međusobnoj suradnji“ između Udruge slijepih Međimurske županije, Medobčinskog društva slepih in slabovidnih Murska Sobota, Medobčinskog društva slepih in slabovidnih Ptuj te Udruge slijepih Varaždinske županije.

Navedene aktivnosti dio su projekata koje provodi Udruga; „Bez barijera“ kojeg financira Međimurska županija te „Zajedničkim snagama do svijetle budućnosti“, kojeg financira Grad Čakovec.

15.10.2018. članovi su predstavljali Udrugu na info štandu na Trgu Republike, na preventivnoj akciji „Mobilnost kao temeljno ljudsko pravo svih“, uz komunikaciju s posjetiteljima te kroz promotivne materijale i proizvode izrađene na kreativnim radionicama.

Akciju je provela Policijska uprava međimurska s Gradom Čakovcem te gostima Hrvatskom udrugom za školovanje pasa vodiča i mobilitet. Članovi su se također okušali u kretanju uz pomoć psa vodiča, a nakon akcije sudjelovali su u zgradi Scheier na okruglom stolu na temu „Uloga terapijskog psa u radu stručnjaka sa djecom s teškoćama u razvoju”.  

15. i 16.10.2018. Predsjednica Udruge uz pratnju člana Udruge, pjesnika Danijela Kralja, u Dječjem vrtiću „Dječja mašta“ održala je edukativne aktivnosti za djecu, vezane uz upoznavanje djece sa slijepim osobama te način pristupanja tim osobama. Djeca su interaktivno bila uključena i priredila program svojim gostima, a roditelji su donirali financijska sredstava za Udrugu. Ta sredstva bit će utrošena na jedno dijete, članicu Udruge.

Također, Predsjednica Udruge je uz članicu Udruge, Ivanku Toplek i videću pratiteljicu, Tatjanu Mesarić, 15.10.2018. održala edukativnu radionicu i za buduće medicinske djelatnike koji polaze Srednju školu Čakovec. Informirala ih je kako pravilno pristupiti slijepim osobama, o pravilnom vođenju slijepih osoba i ophođenju s njima, na koji način im pomoći kad dođu u ambulantu ili bolnicu te o nužnosti komuniciranja i detaljnog informiranja slijepih osoba.

(Marija Ciglar)

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*