Međimurje Press
Udruge

Udruga slijepih Međimurske županije osigurava videćeg pratitelja za slijepe osobe

Udruga slijepih Međimurske županije osigurava videćeg pratitelja za slijepe osobe preko trogodišnjeg programa „Pokret“ kojeg financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Videći pratitelj pomaže članovima u rješavanju i obavljanju svakodnevnih životnih zadaća  u situacijama u kojima slijepe osobe trebaju nečiju pomoć te olakšava skrb od strane članova obitelji.

Također pomaže onima koji su nesamostalni u kretanju i aktivnostima u kući i izvan nje. Ovom uslugom članovi se najčešće koriste prilikom ostvarenja primarne zdravstvene zaštite, za specijalističke preglede i fizikalnu terapiju u OB Čakovec.

Uslugu koriste za bankarske i poštanske usluge (plaćanje računa, podizanje mirovine), za kupnju potrepština u trgovačkim centrima i namirnica na tržnici, za asistiranje prilikom sportskih susreta i sl. Naročito je usluga korisna članovima koji stanuju u naseljima koja nisu prometno povezana s Čakovcem.

Pružanjem mogućnosti članovima da budu samostalniji pomoću videćeg pratitelja, slijepim osobama daju se iste mogućnosti koje imaju i osobe bez invaliditeta.

(Marija Ciglar )

 

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja