Udruga za podršku žrtvama i svjedocima

12. godina Udruge za podršku žrtvama i svjedocima i 5 godina Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja

Udruga za podršku žrtvama i svjedocima danas obilježava 12. godinu svog djelovanja. Udruga je od svog osnivanja usmjerena na pružanje sveobuhvatne podrške žrtvama i svjedocima u kaznenim i prekršajnim postupcima, kroz rad Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja – 116 006 i Referentne centre u Vukovaru, Osijeku i Varaždinu te na poboljšanje njihovog pravnog, ekonomskog i društvenog položaja. Do sada je u ovih dvanaest godina, kroz programe, pružena podrška preko 10 000 osoba.
Važnost rada Udruge očituje se u pružanju podrške velikom broju osoba, ali i aktivnom sudjelovanju na unaprjeđenju sustava podrške vidljivo kroz potpisivanje sporazuma o nastavku suradnje s Ministarstvom pravosuđa glede osiguranja nastavka rada Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja – 116 006, koji uvelike doprinosi informiranosti žrtava i svjedoka, kroz rad Povjerenstva koje je izradilo Nacionalnu strategiju razvoja sustava podrške žrtvama i svjedocima u RH za razdoblje od 2016. do 2020., članstvom u europskoj krovnoj organizaciji Victim Support Europe te u brojnim partnerstvima na projektima, a posebno u partnerstvu s drugih deset organizacija civilnog društva, s kojima u projektu „Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela“ pruža pomoć i podršku žrtvama i svjedocima kaznenih djela u županijama u kojima nisu osnovani odjeli za podršku žrtvama i svjedocima.
Udruga  svoj rad temelji i na vrijednostima i promicanju volonterstva, jer upravo posebno educirani volonteri pružaju podršku na 116 006 liniji Nacionalnog pozivnog centra te u Referentnim centrima u Vukovaru, Osijeku i Varaždinu. Njih više od 200 je dosad volontiralo i steklo vrijedna iskustva i vještine, u nekom od programa Udruge te je dosad odrađeno više od 50 000 volonterskih sati.
Povodom godišnjice, Udruga će provesti mnoge aktivnosti na području Vukovara, Osijeka i Varaždina usmjerenih na edukaciju i senzibiliziranje građana kao i na održavanje stručnih skupova sa ostalim dionicima sustava podrške. Na aktivnostima koje će biti organizirane u Zagrebu će se uz obilježavanje osnutka Udruge, obilježiti i 5. godina osnivanja programa Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja – 116 006, koji je osnovan 16. srpnja 2013. godine, a koji je dosad na besplatnom 116 006 broju zaprimio preko 7 000 poziva građana.
Program u Varaždinu i Međimurskoj županiji
7. rujna – Javna akcija za građane u Nedelišću

28. rujna . – Okrugli stol “Mreža podrške i suradnje žrtvama i svjedocima kaznenih djela u Međimurskoj županiji“
Okrugli stol će se održati u Čakovcu.

3. listopada – Javna akcija : promocija usluga i ureda Varaždin

5.listopada – Okrugli stol “Mreža podrške i suradnje žrtvama i svjedocima kaznenih djela u Varaždinskoj županiji”
Okrugli stol će se održati u Varaždinu.

(mp)

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*