Međimurje Press
Politika i društvo Udruge

Varaju li potrošače i tko?

Jedna od posljedica uvođenje eura u Međimurskoj županiji je što su neki pružatelji javne usluge „sakupljanje komunalnog otpada“ predali zahtjeve JLS za povećanje cijena usluge.

Društvo potrošača Međimurja je dalo naputak svojim predstavnicima u savjetodavnih tijelima za zaštitu potrošača javnih usluga u JLS da ne prihvaćaju raspravu o cijenama zbog dva razloga.

Prvo:  Cijena javne usluge ne predstavlja javnu uslugu, već cijene definira resorni Zakon i podzakonski propisi. Nadležnost promjene cijene je na čelniku izvršne vlasti, te nema osnove da on pokriva svoju odluku o povećanju cijene mišljenjem savjetodavnog tijela u kojem JLS ima većinu.  Nadalje članovi savjetodavnog tijela nisu kvalificirani da tumače zakon i/ili da mijenjaju odredbe propisa. Znači cijena javne usluge je isključivo ovlast čelnika JLS i on odgovara za zakonitost, što će provjeriti revizija.

Savjetodavno tijelo može raspravljati o kvaliteti, dostupnosti i učinkovitosti javne usluge, te o primjeni socijalne komponente u naplati pružene javne usluge.

Drugo:  Kada potrošač pokuša saznati tko je podigao cijenu, trgovac koji pruža javnu uslugu kaže da on s time nema ništa, jer je to odluka JLS, a iz JLS potrošaču poručuju da je trgovac podigao cijenu.

Činjenica je da je nemoralno, pa i u sferi nepoštene poslovne prakse, da se počekom godine i uvođenja eura podiže cijena javna usluge, a de faco nema baš nikakvih inputa koji pokazuju trošak poslije uvođenja eura.

Stoga DPM poziva sve davatelje javnih usluga, da ne zlorabe zbunjenost potrošača i  JLS s uvođenjem eura i sa svojim zahtjevima za poskupljenjem pričekaju bar pola godine, kada će moći dati relevantan zahtjev za korigiranje cijena.

Posebno važno za potrošače je da znaju da  za cijenu javne usluge „sakupljanje komunalnog otpada“ nije odgovoran pružatelj javne usluge, on postupa po Zakonu i ovlastima, a cijenu definira isključivo izvršno tijelo JLS (gradonačelnici i načelnici općina).

Željko Tomašić, predsjednik udruge

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja