Važnost razvoja školskog volontiranja u prevenciji nasilja među mladima

Udruga za podršku žrtvama i svjedocima je u danas, 24.kolovoza 2018. godine u hotelu International održala okrugli stol pod nazivom „Važnost razvoja školskog volontiranja u prevenciji nasilja među mladima“ povodom završetka projekta „(Ne)budi mi (ne)prijatelj!“. Projekt „(Ne)budi mi (ne)prijatelj!“ provodi Udruga za podršku žrtvama i svjedocima u partnerstvu sa Srednjom školom Ludbreg, a sufinancira ga Europska unija iz Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa: Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.
Tijekom prvog dijela programa, voditeljica projekta Maja Štahan je ukratko predstavila djelovanje Udruge za podršku žrtvama i svjedocima te rad Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja te sam projekt „(Ne)budi mi (ne)prijatelj!“, izazove koji su se pojavljivali u provedbi, rezultate i priručnik „(Ne)budi mi (ne)prijatelj!“ koji objedinjuje vrijednosti i znanja o kojima su educirani mladi tijekom sudjelovanja u projektu te sadrži i njihove autorske radove. Istaknula je prednost uvođenja volonterskog programa u srednje škole koji potiče interdisciplinarni pristup u prevenciji nasilja među mladima. Govornice u prvom dijelu programa bile su volonterka Udruge za podršku žrtvama i svjedocima Karla Cikojević i Anamarija Vuić koje su iznijele svoja iskustva tijekom sudjelovanja na projektu te dojmove nakon rada s mladima i istaknule potrebu za osmišljavanjem što više projekata kako bi se mladima pružile mogućnosti za učenje izvan školskih klupa. Suzana Fugaj iz Hrvatske udruge za mirenje naglasila je važnost nenasilne komunikacije u prevenciji nasilja. Drugi dio okruglog stola je bio posvećen razmjeni dosadašnjih iskustava povezivanja školskog volontiranja i organizacija civilnog društva. Nikolina Bertol ispred Mreža Udruga Zagor predstavila je izazove i iskustva u provođenju projekta VolontirAjmo. Kao primjer dobre prakse u provođenju projekata i radu s mladima predstavljena su iskustva Udruge Zamisli. Osim o radu s mladima Svjetlana Marion se osvrnula na istraživanje koje se provodi kroz Europsko partnerstvo organizacija koje rade s mladima kojemu je cilj saznati više o utjecaju rada s mladima na prevenciju nasilja. Eli Pijaca Plavšić ispred Foruma za slobodu odgoja je predstavila projekte usmjerene na razvoj volontiranja. Anđela Buntić iz Udruge Deša-Dubrovnik i Katarina Tonžetić iz Udruge Carpe Diem predstavile su svoje projekte.

Cilj okruglog stola je bio informirati širu zajednicu o važnosti uključivanja mladih u volonterske programe, poticanje na osmišljavanje vlastitih volonterskih programa i na rad s mladima, prevenciju nasilja među mladima te povezivanju organizacija civilnog društva s obrazovnim sustavom. Okrugli stol je bio prilika za povezivanje i razmjenu iskustava organizacija civilnog društva koje u svojem radu njeguju rad s mladima. Projektom ,,(Ne)budi mi (ne)prijatelj!” mladi su usvojili nova znanja i vještine koja i dalje nastoje prenijeti svojoj okolini te je pokrenut volonterski program u Srednjoj školi Ludbreg koji će se nastaviti i nakon završetka programa.

Maja Štahan, voditeljica projekta

podrska.zrtvama.i.svjedocima@gmail.com

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*