medjimurjepress@gmail.com

Započela je 3. godina provedbe Rekreaktive

Udruga slijepih Međimurske županije 01. lipnja 2019. godine započela je s provedbom posljednje godine trogodišnjeg programa „REKREA(K)TIVA“, koji financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku iznosom od 290.000,00 kuna godišnje. Partneri na projektu su Centar za socijalnu skrb Čakovec, podružnica Obiteljski centar i Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije, a suradnik je Knjižnica „Nikola Zrinski“ Čakovec.

Opći cilj programa je povećati socijalnu uključenost i kvalitetu života za slijepu djecu i slijepe odrasle osobe iz Međimurske županije kroz pružanje socijalnih usluga.

Specifični ciljevi programa su:

 • Osigurati integraciju za slijepu djecu kroz organiziranje aktivnosti slobodnog vremena,

    • Osigurati dostupne i kvalitetne socijalne usluge te aktivnosti za odrasle slijepe osobe.

Kako bi ostvarila navede ciljeve, Udruga provodi sljedeće aktivnosti:

    • za odrasle slijepe osobe:

– pruža psihosocijalne podrške odraslim slijepim osobama (grupna radionica o psihološkim aspektima rehabilitacije, individualno savjetovanje pravnika i psihologa iz Obiteljskog centara, edukacije Zavoda za javno zdravstvo);

– pruža socijalne usluge koje pridonose neovisnom življenju i socijalnom uključivanju odraslih slijepih osoba (tečaj samostalnog kretanja, tečaj vođenja slijepih osoba, posjet kazalištima i koncertima, poticanje na čitanje knjiga);

– organizira radno-okupacijske aktivnosti u svrhu razvoja i očuvanja radnih navika i vještina slijepih osoba (tečaj domaćinstva, tečaj vrtlarstva, kreativne radionice, tečaj plesa, nordijsko hodanje, vježbanje u teretani i plivanje).

    • za slijepu djecu:

– sportske aktivnosti (plivanje, atletika, jahanje, teretana, klizanje);

– edukativne aktivnosti (tečaj stranog jezika, tečaj informatike, tečaj samostalnog kretanja, glazbena škola);

– motiviranje na aktivno članstvo u knjižnici;

– pružanje podrške izvoditeljima aktivnosti za djecu;

– pružanje podrške roditeljima slijepe djece (grupna podrška za roditelje, individualna podrška za roditelje, individualno psihološko savjetovanje za roditelje).

Aktivnosti za djecu provode se kontinuirano, a za odrasle slijepe osobe već je započela intenzivna provedba aktivnosti. Tako su 01.06.2019. članovi Udruge sudjelovali na Festivalu nordijskog hodanja i pješačenja koji je u Prelogu održao Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije. 04.06.2019. sudjelovali su na tečaju nordijskog hodanja u Čakovcu, koji je također organizirao Zavod. 06.06.2019. išli su na plivanje na Bazene „Marija Ružić“ Čakovec, a 07.06.2019. na manifestaciju „I slijepi čitaju, zar ne?“, koju je organizirala Udruga slijepih Koprivničko-križevačke županije i njihov Čitateljski klub slijepih „Šišmiš“.

Osim aktivnosti programa, članovi Udruge sudjelovali su i na druženju sa svećenikom, koje se održava jednom mjesečno, a Savez udruga osoba s invaliditetom Međimurske županije organizirao je odlazak na Međimursko proščenje u Zagreb.

VODITELJICA PROGRAMA „REKREA(K)TIVA“

MARINA GAŠPARIĆ

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
About the Author
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Leave a Reply

*