Završio projekt udruge Zora “Aktivno (su)djelovanje mladih za bolju lokalnu zajednicu”

Posljednjih godinu dana udruga Zora je sa partnerima, suradnicima i mladima provodila razne aktivnosti u sklopu projekta “Aktivno (su)djelovanje mladih za bolju lokalnu zajednicu”.

Rezultate projekta predstavili smo u četvrtak 26.10.2017. na završnoj konferenciji.

Partneri su nam bili udruga mladih “Mladi u EU” iz Šibenika, Centar za kulturu Čakovec i njihov program Kino za mlade, a suradnici sve srednje škole iz Međimurske županije. Projekt je financijski podržalo Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Grad Čakovec i Međimurska županija.

Projektne aktivnosti su imale za cilj jačanje kapaciteta, vidljivosti, utjecaja i umrežavanja mladih i udruga/inicijativa mladih i za mlade u lokalnoj zajednici, a organizirali smo kvalitetne programe za uključivanje mladih u različite dijelove društvenog života i rješavanje pojedinih društvenih problema.

Nakon edukacijsko-mentorskog programa “Od ideje do akcije” u kojem je sudjelovalo 14 mladih iz Udruge Zora, Lokalna akcijska grupa Međimurski doli i bregi, Vakuum inicijativa Varaždin, udruga mladih V.U.K Varaždin, udruga mladih Novo Selo Rok, udruga mladih EFEKT te učenika Gimnazije J. Slavenskog Čakovec. Educirani i osposobljeni za samostalnu provedbu aktivnosti mladi su krenuli provoditi aktivnosti na temu aktivizma u lokalnoj zajednici, volonterskih akcija i uključivanja volontera, organiziranja kampanja i akcija, povezivanja i jačanja vidljivosti u lokalnoj zajednici te poticanja uključivanja mladih.

U projektnim aktivnostima sudjelovalo je 57 volontera/ki koji su ostvarili čak 822 volonterska sata a kroz javnu kampanju za poticanje aktivnog uključivanja mladih proveli smo 15 javnih i volonterskih akcija.

Proveli smo kreativno-edukativne radionice u sklopu globalne kampanje “Milijarda ustaje” i “Dan žena”, plesno okupljanje – flash mob, Zelena čistka u suradnji s Općinom Domašinec, sudjelovanje u manifestacijama “Hrvatska volontira” i “Danima otvorenim vrata udruga 2017”, radionica izrade bedževa,  pub kviz i edukativna društvena igra – KVIGRA, obilježavanje Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama na Sajmu Prevencije te festival “Aktivno sudjelujem”.

Svoje znanje prenijeli smo mladima u Šibeniku koje smo posjetili na trodnevnom studijskom puovanju u tamošnjoj partnerskoj udruzi mladih “Mladi u EU”, umrežili se, razmijenili iskustva i  pozitivne primjere dobre prakse.

Na dvodnevnom Festivalu „Aktivno sudjelujem“, kojim smo krajem rujna ujedno obilježili i 14 godina aktivnog rada udruge Zora, na Trgu Republike u Čakovcu uz nas se predstavilo 10 udruga sa svojim aktivnostima: udruga Biovrt – u skladu s prirodom, Volonterski ured Međimurja, udruga za promicanje kulture Baraka, Udruga mažoretkinja Nedelišća, neprofitna organizacija Association Strive!, udruga Samoobrana Međimurje, udruga mladih Centar za mlade Čakovec (Cezam), udruga mladih “3FF” Čakovec, udruga mladih Novo Selo Rok te udruga mladih Podturen. Uz odlično raspoloženje svih prisutnih volontera/ki, udruga i organizacija razmjenjivala su se znanja, iskustva, uspostavili smo nove suradnje i proveli kvalitetne aktivnosti za mlade, svirali, igrali društvene igre, izrađivali origami ždralove (simbol nade) održali prezentacije udruga i pokazali da su mladi u Međimurskoj županiji itekako aktivni i ogromni potencijal lokalne zajednice.

U sklopu Festivala sa Centrom za kulturu Čakovec održana su i dva kina za mlade na otvorenom na kojima su odgledali tematske projekcije edukativnog filma za mlade, a zatim razvijali kritičko mišljenje na analizama pogledanih filmova sa učenicima medijskim tehničarima Graditeljske škole Čakovec, njihovom profesoricom Ljiljanom Ille i Marinom Oskoruš iz Centra za kulturu Čakovec.

Mladi su također sudjelovali i na edukaciji izrade radijskih emisija nakon kojih su izradili i emitirali 4 radijskih emisija tema koje zanimaju mlade.

Martin Mrša, predsjednik partnerske udruge mladih “Mladi u EU” iz Šibenika je na završnoj konferenciji predstavio udrugu te aktivnosti koje smo zajednički proveli u sklopu projekta, uz naglasak na važnost aktivnog angažmana mladih. Damir Šajn, sudjelovao je u edukacijskom ciklusu ovog projekta, te je nakon toga sudjelovao kao organizator i volonter u mnogim aktivnostima za mlade. Na konferenciji je poručio: “Naučio sam mnogo novih korisnih stvari, razmijenio iskustva te stekao nova prijateljstva. Iako smatram da je cjelokupni projekt bio i više nego uspješan, prostora za poboljšanje uvijek ima. Poručujem mladima da se aktivnije uključe u volonterske akcije koje im omogućuju razvoj socijalnih vještina i znanja.”

Ostali sudionici nisu krili oduševljenje postignutih rezultata i aktivnosti projekta uz nadu budućih aktivnosti korisnih za lokalnu zajednicu.

Monika Malenica, voditeljica projekta, na konferenciji je poručila: „Uključivanje mladih u volonterske aktivnosti ovog projekta otvorio je prostore u kojima će mladi ljudi moći slobodno izraziti svoje mišljenje u traganju za odgovorima na potrebe zajednice. Ponosni smo što se na aktivnostima povezao i okupio velik broj mladih, posebice učenika međimurskih srednjih škola, ustanova i udruga. Ovim projektom ojačali smo udruge mladih, potaknuli mlade na aktivno građanstvo i stvorili prilike za zadovoljavanje potreba mladih i podizanja kvalitete njihova života, uz postavljanje temelja za dugotrajne i održive pozitivne promjene na području cijele županije.“

Iako je ovaj projekt gotov, naše aktivnosti tu ne završavaju jer mi vrijedno radimo dalje i nastavljamo aktivnosti s mladima i za mlade na području Međimurske županije.

Zahvaljujemo svim partnerima, suradnicima, volonterima/kama i medijima koji su svojim radom, voljom i željom podigli projekt na višu razinu i time povećali kvalitetu života mladih, njihovih potreba ali i života zajednice kroz aktivizam u lokalnoj zajednici. 

Projekt je financijski podržalo Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Grad Čakovec te Međimurska županija. 

/Monika Malenica, voditeljica projekta/

O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*