Večer Lili Legenstein i nekadašnje kavane Royal u Čakovcu

Muzej Međimurja Čakovec priredio je u samo predvečerje će plesnu večer s legendarnom hrvatskom kazališnom umjetnicom i počasnom građankom grada Čakovca, Lili Legenstein.

Povod za ovaj zanimljiv susret je otvaranje novog postava muzejske kutije s predmetima koje su čakovečke dame koristile na plesnom podiju tadašnje kavane Royal s kraja devetnaestog i početka dvadesetog stoljeća.

Događaj je bio popraćen razgovorom s Lili Legenstein i svojevrsnim vremenskim putovanjem u vrijeme njezine mladosti i blistave glumačke karijere uz suport Zlatka Bacingera.

Kći Geze Legensteina koji je izgradio Gradsku kavanu u Čakovcu i neumorno razvijao kulturno-društveno-sportski život tadašnjeg Čakovca, evocirana je niz događanja onog doba kada je obitelj Legenstein bila jedna od najcjenjenijih. Prisjetila se gradnje teniskog terena, izgradnje vanjskog bazena u parku, sve do bombardiranja Čakovca i stradavanje njihove kuće koja se nalazila nasuprot tvornice Graner.

Lili je ispričala situaciju kada je studirala u Budimpešti scensku umjetnost (balet i moderni ples) po završetku su joj priopćili da sada ima pravo odabrati umjetničko ime. Ni jednog trenutka nije dvojila, neka bude ČAKI, odajući tako svoju intimnu ljubav i vezanost za naš grad. Iako rođena u Murskoj Suboti Čakovec je njeno životno ime, kako je reekla, raj i grad kojem odaje sve zasluge za svoj bogat život. Iako ulazi u 95-tu godinu života, rođena pod znakom škorpiona, jasno je rekla da za njen horoskopski znak nije važna ljubav, ljubomora ili nešto slino, već velika istrajnosti i moć suočavanja s teškim situacijama.

Prisjetila se i velikog hrvatskog kompozitora Ljube Kuntarića, čije je pjesme rado pjevala. Ali ono što nikako nije propustila, to je u svakoj rečenici spominjan – moj Čakovec. Za tu priliku, par odjeven u doba mladosti Lili Legenstein, otplesao je valcer, kakav se tada plesao u kavani Royal.

Na kraju, zaželjela je i apelirala na sadašnje vlasnike Gradske kavane da vrate istoj vrate ime Royal.

Sve čestitke Muzeju Međimurja na organizaciji ove večeri, emocijama i evociranju dijela čakovečke prošlosti.

(R.Dobošić)

O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*