medjimurjepress@gmail.com

Završna konferencija projekta „Produženi boravak u OŠ Kuršanec“

U vijećnici Grada Čakovca, u utorak je održana završna konferencija projekta „Produženi boravak u OŠ Kuršanec“. Riječ je o projektu financiranom iz Europskog socijalnog fonda, koji se tijekom ove i prošle godine provodio u Osnovnoj školi Kuršane.

Uz nositelja, Grad Čakovec, partneri na projektu bili su i OŠ Kuršanec i Razvojna agencija Grada Čakovca „Čakra“. Projekt se provodio 15 mjeseci, kada je organizirana priprema i provedba produženog boravka za 45 učenika drugih razreda u OŠ Kuršanec u prošloj školskoj godini, a zaposlena su i tri učitelja. Uz to, ovim pilot projektom nabavljen je i namještaj za dvije učionice (klupe, stolice, katedre za nastavnike, školske ploče), elektronička oprema za učitelje (računala, printer/scaner uređaji, projektori, platna) te didaktička sredstva za učenike (didaktičke igre, slikovnice, knjige). Na kraju ove školske godine organizirati će se i jednodnevni izlet za učenike korisnike produženog boravka.

Kao glavni ciljevi projekta navedeni su organizacija produženog boravka, učenje hrvatskog jezika, organizacija prehrane u produženom boravku, prijevoz učenika, a sve u cilju stvaranja preduvjeta za kvalitetnije obrazovanje, bolje ispunjavanje svojih školskih zadaća, i na kraju postizanje boljeg obrazovanja uspjeha učenika romske nacionalne manjine. Prema riječima ravnateljice OŠ Kuršanec, Marije Tepalović, ciljevi projekta i više su nego opravdani, a djeca nose pozitivna iskustva. Osim što im se pružio produženi boravak u prostorijama škole, djeca su na taj način ispunjavala svoje domaće zadatke, što im često, zbog specifičnih socijalnih uvjeta, u krugu obitelji nije omogućeno. Jednako tako, učiteljica hrvatskog jezika, u vrijeme produženog boravka, s učenicima romske nacionalne manjine, dodatno je radila na savladavanju hrvatskog jezika.

Na završnoj konferenciji, projekat su predstavili i Damira Vresk, direktorica Razvojne agencije „Čakra“ te zamjenik gradonačelnika Grada Čakovca, Zoran Vidović. Izrazivši zadovoljstvo rezultatima projekta, Vidović je podsjetio kako je ovo samo još jedan u nizu projekta koji se provode na području Grada Čakovca kako bi se djeci omogućili što bolji uvjeti za obrazovanje.

Ovaj projekt je bio specifičan, usmjeren je na romsku nacionalnu manjinu, no konkretan je, odnosno djeci omogućuje stjecanje novih znanja i vještina, s kojima se romskoj djeci olakšava praćenje nastave, te najvažnije, što lakši nastavak školovanja.“, poručio je Vidović.

Ukupna vrijednost projekta je 807.463,74 kn, a Europski socijalni fond financirao ga je u 100% iznosu.

(k.š.)

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
About the Author
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Related Posts

Leave a Reply

*