Međimurje Press
Nekategorizirano

19.700 kuna kazne za 24-godišnjeg alkoholiziranog vozača

dane vikenda 6., 7. i 8. rujna 2019. godine.

TEŠKE KRAĐE I KRAĐE TIJEKOM PROTEKLOG VIKENDA

Na području Policijske uprave međimurske tijekom proteklog vikenda evidentirane su dvije teške krađe i 12 krađa. U pet krađa nastala je materijalna šteta veća od 1.000 kuna, dok je kod sedam krađa nastala šteta manja od 1.000 kuna.

Izdvajamo provalu u kuću u Čakovcu.

U petak, 6. rujna 2019. godina u prijepodnevnim satima u Čakovcu, Ulici Ivana Mažuranića, nepoznati počinitelj provalio je u obiteljsku kuću, vlasništvo 70-godišnjaka, odakle je ukrao novac i nakit.

Materijalna šteta procjenjuje se na nekoliko desetaka tisuća kuna.

Protiv počinitelja podnijet će se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

PROMETNE NESREĆE TIJEKOM PROTEKLOG VIKENDA

Tijekom proteklog vikenda na međimurskim prometnicama dogodile su se ukupno dvije prometne nesreće, od čega jedna prometna nesreća s ozlijeđenim osobama u kojoj je lakše ozlijeđena 49-godišnja putnica iz osobnog automobila te jedna prometna nesreća s nastalom materijalnom štetom.

Greške koje su prethodile prometnim nesrećama:

– nepoštivanje prednosti, jedna prometna nesreća,

– nepropisno okretanje, skretanje i vožnja unatrag, jedna prometna nesreća.

Prisutnost alkohola u krvi kod sudionika prometnih nesreća tijekom vikenda utvrđena je kod jednog vozača osobnog automobila. Vozač, rođenog 1981. godine skrivio je prometnu nesreću u petak, 6. rujna 2019. godine oko 15 sati i 40 minuta u Čakovcu na raskrižju Neumannove i Ulice braće Graner te je kod njega utvrđena koncentracija od 0,81 promila alkohola u krvi.

NAPAD NA SLUŽBENU OSOBU / NEOVLAŠTENO POSJEDOVANJE DROGE

Mladić fizički nasrnuo na policijske službenike

U petak, 6. rujna 2019. godine u 4 sata i 32 minute u Čakovcu, Svetojelenskoj ulici, policijski službenici Interventne jedinice policije Policijske uprave međimurske zatekli su 21-godišnjeg mladića kako leži na tlu.

U namjeri da pomognu mladiću te s ciljem zaštite života, policijski službenici odlučili su ga prevesti službenim vozilom do mjesta stanovanja. Tijekom prijevoza u jednom trenutku mladić je počeo pogrdnim riječima vrijeđati policijske službenike te je ujedno na jednog od njih i fizički nasrnuo. Nakon toga mladić je uz primjenu sredstava prisile svladan i uhićen te priveden u policijsku postaju na kriminalističko istraživanje.

Dovršenim istraživanjem utvrđeno je da je počinio kazneno djelo napada na službenu. Ujedno, pregledom kod mladića pronađen je PVC smotuljak ispunjen s 4,6 grama droge amfetamin.

Zbog napada na službenu osobu protiv 21-godišnjaka podnijet će se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu, kao i optužni prijedlog Općinskom sudu u Čakovcu (Prekršajni odjel) zbog počinjenja prekršaja iz Zakona o suzbijanju zlouporabe droga.

KRIVOTVORENJE ISPRAVE

Prilikom prelaska državne granice koristio krivotvorenu belgijsku osobnu iskaznicu

Dovršenim kriminalističkim istraživanjem sumnja se da je 30-godišnji državljanin Kube, počinio kazneno djelo krivotvorenja isprave.

Naime, osumnjičeni je kao putnik na autobusu u nedjelju, 8. rujna 2019. godine oko jedan sat poslije ponoći na graničnom prijelazu Goričan, pokušao prijeći državnu granicu uz korištenje krivotvorene belgijske osobne iskaznice. Ujedno, utvrđeno je da se radi o tražitelju međunarodne zaštite (azila) u Republici Hrvatskoj.

Uz kaznenu prijavu osumnjičeni je u zakonskom roku predan pritvorskom nadzorniku Policijske uprave međimurske.

POŽARI NA GRAĐEVINSKIM OBJEKTIMA

Mursko Središće – požar obiteljske kuće

U subotu, 7. rujna 2019. godine nešto poslije 21 sat izbio je požar na krovištu obiteljske kuće u Murskom Središću, Frankopanskoj ulici.

U požaru je izgorjelo oko 30 m² drvene konstrukcije. Požar su ugasili pripadnici JVP-a Čakovec i DVD-a Mursko Središće.

Očevidom u kojem je sudjelovao i inspektor za zaštitu od požara Policijske uprave međimurske utvrđeno da je požar izbio zbog prijenosa toplinske energije s dimovodne cijevi na drvenu konstrukciju krovišta na objektu krojačkog obrta, a potom se vatra proširila i na krovište obiteljske kuće, vlasništvo, 76-godišnjakinje.

Materijalna šteta za sada nije poznata.

O događaju dostavit će se izvješće nadležnom državnom odvjetništvu.

Obzirom da je „pred vratima“ sezona grijanja, upozoravamo građane da prije upotrebe putem stručnih osoba provjere svoje dimovodne sustave, pa tako sve vrste grijaćih sustava (plinski bojleri, razne peći na kruta i tekuća goriva i sl.) kako bi se izbjegli ovakvi i slični nemili događaji.

PROMETNI PREKRŠAJI

Vozač osobnog automobila kažnjen novčanom kaznom od 19.700 kuna

Jučer, 8. rujna 2019. godine u 3 sata na državnoj cesti broj 209 u Šenkovcu, Ulici maršala Tita, policijski službenici Postaje prometne policije Čakovec u nadzoru cestovnog prometa zaustavili su osobni automobil, čakovečkih registarskih oznaka, kojim je upravljao 24-godišnjak. Nadzorom je utvrđeno da je automobilom upravljao bez da ima položeni vozački ispit te pod utjecajem alkohola od 2,31 promila.

Izdavanjem prekršajnog naloga vozač je prekršajno sankcioniran izricanjem novčane kazne u ukupnom iznosu od 19.700 kuna.

Ovom prilikom upozoravamo vlasnike vozila, odnosno osobe kojima je vozilo povjereno na odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama, da ne smiju dati vozilo na upravljanje osobi za koju je mogao ili morao znati da nema pravo upravljati vozilom (upravlja vozilom prije stjecanja prava na upravljanje, za vrijeme dok joj je izrečena sigurnosna mjera zabrane upravljanja vozilom ili zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom ili mjera opreza privremenog oduzimanja vozačke dozvole ili je isključena iz prometa, nema upisanu odgovarajuću kategoriju, upravlja vozilom bez pomagala ili ne postupa po uvjetima i ograničenjima navedenim u vozačkoj dozvoli, kojoj je vozačka dozvola oduzeta ili ukinuta), osobi za koju se na temelju njezina ponašanja može zaključiti da je pod utjecajem droga ili lijekova ili koja u krvi ima nedozvoljenu količinu alkohola ili je pod vidnim utjecajem alkohola ili je u tolikoj mjeri umorna ili bolesna da nije u stanju na siguran način upravljati vozilom.

Na taj način vlasnici vozila, odnosno osoba kojoj je vozilo povjereno čine prekršaj za koji je propisana novčana kazna u iznosu od 3.000 do 7.000 kuna. (članak 229. stavak 2., kažnjivo po članku 229. stavak 6. Zakona o sigurnosti na cestama).

INFORMACIJE

  1. Obilježena 28-obljetnica odlaska branitelja u obranu Vukovara i Borovog Naselja

U petak, 6. rujna 2019. godine Policijska uprava međimurska i Udruga „Vukovarski  branitelji  i logoraši Međimurja“ prigodnim programom i Memorijalnim malonogometnim turnirom obilježili su  28. obljetnicu odlaska branitelja (policijskih službenika), u obranu Vukovara i Borovog Naselja.

Ova obljetnica obilježena je u čast deset poginulih i jednom nestalom međimurskom dragovoljcu, pripadnicima Zasebne postrojbe Policijske uprave varaždinske, Policijske stanice Čakovec, današnje Policijske uprave međimurske.

Program obilježavanja počeo je u jutarnjim satima polaganjem vijenca, paljenjem svijeća te odavanjem počasti kod Spomen obilježja u Policijskoj upravi međimurskoj i Zida boli, u gradu Čakovcu.

Više na poveznici.

  1. Završetak testnog razdoblja rada fiksnih kamera za nadzor brzine kretanja vozila

S današnjim danom (9. rujna 2019.) završilo je testno razdoblje rada fiksnih kamera namijenjenih prvenstveno za nadzor brzine kretanja vozila.

Podsjećamo sve sudionike u cestovnom prometu da je na području Međimurske županije postavljeno ukupno osam kućišta za fiksne kamere. Policijska uprava međimurska raspolaže sa četiri kamere, koje će se prema sigurnosnoj procjeni seliti s jedne lokacije na drugu, dok će prazna kućišta obavljati svoju preventivnu funkciju.

Osim nadzora brzine, putem ovih fiksnih kamera mogu se utvrđivati i prekršaji nepropisnog korištenja mobitela tijekom vožnje, prekršaji nekorištenja sigurnosnih pojaseva i mnogi drugi prekršaji.

Ujedno, upozoravamo sve sudionike u cestovnom prometu da se brzina kretanja, osim spomenutih fiksnih kamera, utvrđuje i pomoću mobilnih uređaja za mjerenje brzine.

Lokacije na kojima će se nadzirati brzina kretanja vozila na području Međimurske županije (fiksne kamere):

1. NEDELIŠĆE, Varaždinska ulica kod kbr. 62,

2. ŠENKOVEC, Ulica maršala Tita kod kbr. 69,

3. ČAKOVEC, Južna obilaznica grada Čakovca 520 m zapadnije od raskrižja državne ceste 3 i Preloške ulice,

4. ČAKOVEC, Ulica Zrinsko-Frankopanska (kod kbr. 39. u Ulici Ivana plemenitog Zajca),

5. MALA SUBOTICA, Glavna ulica kod kbr. 151,

6. MURSKO SREDIŠĆE, Ulica maršala Tita kod kbr. 79,

7. PRELOG, Čakovečka ulica kod kbr. 64,

8. BREZJE, Ulica Brezje kod kbr. 39.

RADOVAN GAČAL

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja