medjimurjepress@gmail.com

HNS: Najoštrije osuđujemo korištenje ustaških simbola u javnom prostoru

Hrvatska narodna stranka – liberalni demokrati najoštrije osuđuje korištenje ustaških obilježja i pozdrava u javnom prostoru Republike Hrvatske u bilo kojem formatu i prilici, pa tako i na današnjem svečanom obilježavanju vojno-redarstvene operacije „Maslenica 93“.

Ustaška obilježja i pozdrav nisu u skladu s Ustavom Republike Hrvatske niti s civilizacijskim vrijednostima koje kao članica Europske unije dijelimo s ostatkom Europe i svijeta i samim time nema im mjesta na obljetnicama koje slave uspjehe u Domovinskom ratu.

Predsjednik HNS-a Stjepan Čuraj ističe kako je poražavajuće da odavanje spomena žrtvama pada u drugi plan zbog sramotnih ispada pojedinaca zaslijepljenih mračnom ideologijom.

Umjesto da odajemo počast žrtvi poginulih branitelja, govorimo o njihovoj hrabrosti i doprinosu za život u slobodi, mi smo opet prisiljeni u javnom prostoru obračunavati se s duhovima mračne prošlosti. No, kad već moramo, onda je potrebno istaknuti da kao nacija moramo prihvatiti činjenicu kako je nedopustivo koketirati s režimom koji je pod istim ovakvim simbolima, nevine ljude, čak žene i djecu slao u smrt. Stoga časna obrana naše domovine ne može nikada biti u istom kontekstu koji na javnu pozornicu zaziva slavljenje ustaških simbola. To je linija koju ne smijemo prelaziti.“- poručuje Čuraj.

Za HNS su svi hrvatski branitelji jedanko vrijedni i jednako zaslužni za stvaranje slobodne i demokratske Hrvatske, bez obzira u kojoj su se postrojbi borili, stoga naglašavamo kako ne sporimo ulogu HOS-a u Domovinskom ratu, no fašistička obilježja u javnom prostoru nikad nećemo tolerirati.

Hrvatska kakvu želim je tolerantna, otvorena i uključiva i ovakvim simobolima apsolutno ne smije biti mjesta u javnom prostoru. Dužnost svih nas koji želimo da Hrvatska ide naprijed je da ne tražimo opravdanja za ovakve ispade i prešutno ih toleriramo već da svaki ovakav incident i ispad oštro osudimo“.-zaključuje Predsjednik HNS-a Stjepan Čuraj.

Foto: Slobodna Europa

PR ured

Središnji ured HNS-a

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
About the Author
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Related Posts

Leave a Reply

*