Intervju s čakovečkim fotografom Darkom Marešom

Piše: Ivana Radiković

Darko Mareš je poznati čakovečki fotograf koji jedan posve novi način prikazuje svakodnevni život. Njegove fotografije prikazuju odnos realnosti i mašte. Sudjelovao je na mnogobrojnim izložbama od Siska pa sve do Zagreba. Njegova ljubav prema fotografiji se rodila vrlo rano, a eksplozijom pojave novih fotoaparata početkom 2000-ih njegova ljubav prema fotografiji se još više proširila.

Portet Matija Pavlic

Kada ste se prvi put susreli s fotografijom?

Vrlo vjerojatno odmah nakon rođenja, kao što je to običaj i sada (doduše malo češće sada kad su fotoaparati dostupni već i na telefonima nego tada, kada je bilo vrijeme filma), tako je i nekad bilo zanimljivo dokumentirati takve događaje pa sam bio meta rodbine s fotoaparatima.

Fotografija me ustvari uopće nije zanimala u vrijeme analogne fotografije jer mi je sve to, od kupovine filma, ograničenja broja snimaka do zavrzlama s kemikalijama izgledalo previše komplicirano da bih uopće započeo isprobavati nešto s time do prije kojih petnaestak godina kad su digitalni fotoaparati postali dostupni te sam kupio prvi digitalni aparat da zabilježim tu i tamo nešto iz svakodnevnog života te otkrio usput da je to poprilično lagan način za kreativno izražavanje.

Sjećate li se neke svoje prve fotografije?

Moji počeci su bili kao i kod većine ljudi koji se prvi put uhvate fotoaparata – zalasci sunca, gdje same boje i obrisi oblaka izgledaju već sami po sebi baš onako, umjetnički, pa ih zaželite zabilježiti… sve dok nisam dobio sud drugih, iskusnijih fotografa, da je to onako, bez imalo ideje i poprilično loše izvedeno. Tako da sam nakon toga počeo proučavati više oko fotografije te kompozicije i svjetla ali i radove drugih da naučim gdje griješim i na koji način to poboljšati.

Što je najbitnije kod fotografije da bi ispala kreativna i drugačija?

Da gledatelja natjera da stvari pogleda iz drugog kuta – nevažno radilo se tu o običnom, svakodnevnom predmetu ili osobi ili pak o nekoj iz režiranoj znanstveno fantastičnoj sceni. Svatko ima neku svoju viziju i mjesto gdje ga mašta odvede, kada to uspijete predočiti gledatelju fotografije sama kreativnost te mašte dolazi do izražaja. Često nas svakodnevni život natjera da potisnemo maštu i rješavamo probleme, ali nekad je stvarno dovoljno ono, “pustiti mozak na pašu” i to uobličiti u fotografiju ili koji drugi oblik i na taj način pokazati svoju kreativnost.

Koje su odlike dobrog fotografa?

Ovo je vrlo subjektivna procjena no po meni je dobar fotograf onaj koji na fotografiji uhvati ono što drugi ne primjećuju ili im se ne čini bitnim.

Vaše najdraže izložbe?

U vrlo dragom sjećanju su mi legendarne izložbe na početku rada Klovićevih dvora u Zagrebu – Drevna kineska kultura te izložba Meštrovićevih djela, kao malom klincu su mi se tada urezale duboko u pamćenje, naročito veličina tih izloženih radova te filigranska preciznost u samim najmanjim detaljima. Divno je vidjeti kako umjetnici, svatko na svoj način i u svoje vrijeme, uobličavaju svoju maštu i uljepšavaju stvarnost. No, ukoliko se misli na fotografiju, naročito digitalnu, ustvari i nemam nekih posebno izložbi koje bih izdvojio – u današnje vrijeme je gotovo sve moguće vidjeti online i prije nego što je izvješeno i službeno predstavljeno kao izložba te je posjećivanje izložbe na kraju više prilika samo za upoznati se osobno s autorom i uživati u načinu prezentacije nego u samim djelima, budući da su već unaprijed viđena.

Savjet za sve fotografe?

Uživajte u onome što radite.

EVO I NEKOLIKO DARKOVIH FOTO USPJEŠNICA:

Portret Vlatka Oštrek

Portret Jasmina Smrtić

Portret Tena Rošić

Portret Igor Recek

Portret Matthias Copony
Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*