medjimurjepress@gmail.com

Kretanje zaraznih bolesti u Međimurskoj županiji od siječnja do kolovoza 2018.

Brojevi bolesnih i umrlih od zaraznih bolesti u Međimurskoj županiji na temelju pojedinačnih prijava oboljenja ili smrti od zarazne bolesti od siječnja do kolovoza 2018. godine

Tuberkuloza u osam mjeseci ove godine pokazuje veću pojavnost ( 6 prijavljenih oboljelih) nego u istom razdoblju prošle godine ( 3 prijave oboljenja).

I dalje se nastavlja povoljno stanje skupine spolnih, odnosno spolno prenosivih bolesti: u promatranom razdoblju samo je 1 prijava bolesti gonorrhoeje a nema prijavljenih bolesti sifilisa (0), AIDS-a (0); niti HIV-a (0).

Vodene kozice kao tipična dječja kapljična zarazna bolest protiv koje se ne cijepi javljaju se kontinuirano u prvih 8 mjeseci ove godine pokazuju manju učestalost nego prošle godine u istom razdoblju ( 367 prijavljenih u odnosu na 395 prošle godine).

U promatranom razdoblju prijavljen je jedan slučaj meningokoknog meningitisa isto kao i prošle godine no bez teških oblika i smrti. U prvih 8 mjeseci ove godine nemamo zabilježen niti jedan slučaj krpeljnog meningoencefalitisa ( isto kao i prošle godine u tom razdoblju) .

Od Lyme borrelioze je u prvih 8 mjeseci prijavljeno 20 oboljelih, a u istom razdoblju prošle godine 12 oboljelih.

Ponovno se i u ovoj godini pojavio 1 sporadični slučaj hepatitisa A u našoj županiji, ali zbog provedbe protuepidemijskih mjera te pridržavanja higijensko-sanitarnih mjera nije došlo do širenja bolesti na kontakte.

Eneterokolitisi u promatranom razdoblju pokazuju dvostruko manju pojavnost ( 130 prijavljenih) nego u istom razdoblju prošle godine ( 261 prijavljenih oboljelih) a i virusni enterokolitisi pokazuju manju pojavnost manju nego u istom razdoblju prošle godine ( 69 prijavljenih u odnosu na 84 oboljelih prošle godine).

Salmoneloze se javljaju sa značajno manjom pojavnošću ( 17 oboljelih ) nego
prošle godine (38 oboljelih) u istom razdoblju.

Pojavnost Kampilobakterioza je i nadalje u porastu ( 132 slučaja) u prvih 8 mjeseci 2018. godine a prošle godine u istom razdoblju je bilo 46 oboljelih, što je gotovo trostruko povećanje.

Streptokokne bolesti (upala grla i šarlah) bilježe uobičajeno sezonsko pojavljivanje sa manjom učestalošću nego prošle godine i to sa najvećim brojem oboljelih u dječjoj dobi.
U prvih 8 mjeseci ove godine se bilježi nešto veća učestalost pojave ušljivosti (16 prijavljenih u odnosu na 11 prijavljenih u istom razdoblju prošle godine). Pojavnost svraba u promatranom razdoblju je nešto veća ( 26 oboljelih osobe) nego u istom razdoblju prošle godine (22 oboljela) .I kod ušljivosti i kod pojave svraba najčešće se radi o pojavi više slučajeva u istoj obitelji.

Obolijevanje od upale pluća je prijavljeno sa nešto većim brojem oboljelih nego prošle godine u
promatranom razdoblju( 120 prijavljenih oboljelih u odnosu na 116 oboljelih prošle godine), samo što su u istom razdoblju prošle godine umrle 3 osobe.

U promatranom razdoblju ove godine nije bila prijavljena niti jedna smrt od zaraznih bolesti .
U navedenom razdoblju imali smo zabilježeno nekoliko manjih grupiranja virusnih enterokolitisa u
dva kolektiva. Provedene su sve protuepidemijske mjere i nadzor epidemiološke službe.

Rukovoditeljica Djelatnosti za epidemiologiju
Višnja Smilović, dr. med.
spec. epidemiolog

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
About the Author
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Related Posts

Leave a Reply

*