Međimurje Press
NekategoriziranoŽupanija

Nacionalni Dan mimoza diljem Hrvatske obilježava se u okviru Europskoga tjedna borbe protiv raka vrata maternice

Na čakovečkom Trgu Republike članice Kluba Vita, koji djeluje u sklopu Županijske lige protiv raka Čakovec i okuplja žene liječene od ginekoloških tumora, te uz suport Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, obilježili su danas Dan mimoza u Čakovcu.

Na prigodnom štandu u centru grada od 10 do 12 sati educirati si prigodnim lecima o ovoj zloćudnoj bolesti, prikupljali dobrovoljne priloge te dijeliti mimoze, a potporu su im pružiti zdravstveni djelatnici Županijske bolnice, Doma zdravlja, ginekoloških ordinacije te ordinacija obiteljske medicine, kao i učenici Srednje škole Čakovec koji se obrazuju za zvanja u zdravstvu.

Cilj akcije bio je podizanje svijesti o važnosti redovitih preventivnih pregleda, cijepljenja protiv uzročnika ovog raka – humanog papiloma virusa (HPV-a) – te općenito brige za vlastito zdravlje. Stručnjaci naglašavaju da se upravo redovitim ginekološkim pregledima ova vrsta raka može otkriti u dovoljno ranoj fazi te da niti jedna žena od ove vrste zloćudne bolesti ne bi trebala umrijeti.

Iako po vjetrovitom i hladnom vremenu, treba odati priznanje svima koji su se uključili u ovaj projekt, ali i svima koji su podržali akciju kupivši stručak mimoza i dobrovoljnim prilozima sudjelovali u budućoj nabavci radnog stola za citološku ambulantu Županijske bolnice Čakovec.

(rd)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja