Održana edukacija za provoditelje Treninga životnih vještina

Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije u suradnji s Povjerenstvom za suzbijanje zlouporabe opojnih droga Međimurske županije i školskim preventivnim programima pokrenuo je i školske godine 2016/17 uveo preventivni program „Trening životnih vještina“. U program su bile uključene sve osnovne škole Međimurske županije i obuhvaćeni svi učenici četvrtih razreda. Program se pokazao iznimno uspješnim, te se ove školske godine “Trening životnih vještina” nastavlja, ali i nadograđuje, pa se uz novu generaciju četvrtih razreda uključuju i učenici petih, također u svim osnovnim školama u Međimurju. Tako će se u ovaj preventivni program uključiti oko 2300 učenika i 150 učitelja. Radi se o programu primarne prevencije rizičnih ponašanja (pušenja, konzumacije alkohola, zlouporabe droga i nasilja) koji pruža informacije o štetnosti navedenih rizičnih ponašanja. Pored toga razvija samopouzdanje, vještine kontrole emocija, socijalne vještine, i omogućava izgradnju svih drugih osobina i vještina koje su kod djece važne kao zaštitni i preventivni faktori.

Dana 26. rujna 2017. godine održana je edukacija za provoditelje programa – učitelje i stručne suradnike škola te se na stručnom skupu okupilo oko 150 sudionika. Edukacija je održana u Osnovnoj školi Belica, koja je treći puta za redom bila izvrstan domaćin provoditeljima edukacije i provoditeljima programa. Skup su otvorile zamjenica župana Međimurske županije Sandra Herman, univ.oec.spec., ujedno i predsjednica Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe opojnih droga Međimurske županije, i ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije prim. Marina Payler-Pal, dr. med., nakon pozdravnih riječi i dobrodošlice ravnatelja Osnovne škole Belica, Antuna Žulića, mag. prim. educ.

Trening životnih vještina osmislio je dr.Gilbert Joseph Botvin iz New Yorka. Stručnjaci iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko goranske županije taj su program preveli, adaptirali i prvi u Hrvatskoj uveli u svoje škole. Tim stručnjaka iz Primorsko goranske županije – Ksenija Petrović Ljubotina, Andrea Mataija Redžović, Daina Udovicich Corelli i Sanja Čosić – sudjelovao je u spomenutoj edukaciji, te su svoja znanja i iskustva prenijeli na suradnike u Međimurskoj županiji i na provoditelje u školama.

Edukacija za provoditelje programa bila je obogaćena i interaktivnim predavanjima profesorice defektologije Božene Galoić Cigit, koja je istaknula zaštitne čimbenike u odgoju i podizanju djece, te mr.spec.psihologije Tatjane Žižek, koja je zorno pojasnila radionički oblik rada u učionicama. Aktualnosti iz svijeta ovisnosti u Međimurskoj županiji sažeto je prikazala Diana Uvodić-Đurić, dr. med., dok su se Berta Bacinger Klobučarić, prof. psihologije i Andreja Zadravec Baranašić, dipl. soc. pedagoginja – županijska koordinatorica školskih preventivnih programa, osvrnule na rezultate i provedbu Treninga životnih vještina u prošloj školskoj godini.

Nakon odslušanih predavanja, učitelji su na radionicama imali priliku praktično iskušati provođenje pojedinih radionica iz Treninga životnih vještina, u čemu su ih usmjeravali i podržali stručnjaci Nastavnog Zavoda za javno zdravstvo Primorsko – goranske županije te Berta Bacinger Klobučarić, prof. psihologije iz Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije.

Učiteljima i stručnim suradnicima podijeljene su radne bilježnice za učenike i učitelje čije je tiskanje financiralo Povjerenstvo za suzbijanje zlouporabe droga Međimurske županije. Uz Međimursku županiju i Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije, provedbu programa primarne prevencije Trening životnih vještina financijski podupire i Ministarstvo zdravstva u okviru projekta „Približimo se – projekt usmjeren zaštiti mentalnog zdravlja stanovništva Međimurske županije , prevenciji i izvanbolničkom liječenju ovisnosti“.

Zahvaljujemo svim provoditeljima edukacije kao i sudionicima koji su zainteresiranošću i aktivnim uključivanjem učinili skup zanimljivim i produktivnim, te svima koji ovaj program podržavaju i pomažu u njegovoj realizaciji. Posebno zahvaljujemo svim djelatnicima OŠ Belica na čelu s ravnateljem i pedagoginjom Mirelom Miljan, dipl. ped., koji su se još jednom potrudili da se svi zajedno ugodno i dobrodošlo osjećamo.

Tekst : Berta Bacinger Klobučarić, prof. psihologije i Diana Uvodić-Đurić, dr. med.

Foto: Djelatnost za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti Zavoda za javno zdravstvo MŽ, i Međimurska županija”

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*