medjimurjepress@gmail.com

Online početna konferencija projekta „Centar DOSTI“

Europski fond za regionalni razvoj kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 17.197.122,40 kuna dok udio bespovratnih sredstava iznosi 14.346.088,59 kuna. Nositelj projekta je Društvo osoba s tjelesnim invaliditetom Međimurske županije, dok su partneri na projektu Međimurska županija te Općina Podturen. Razdoblje provedbe projekta je od 11.7.2018. do 01.06.2023. godine.

Cilj projekta je unaprjeđenje socijalne infrastrukture gradnjom i opremanjem građevine javne i društvene namjene pod nazivom Centar DOSTI. Namjena Centra DOSTI je osiguranje usluge boravka za osobe s invaliditetom. Projekt je usmjeren procesu prevencije institucionalizacije te razvoju izvaninstitucijskih usluga i službi podrške u zajednici te sprečavanje daljnje institucionalizacije novih korisnika. U okviru procesa deinstitucionalizacije, projekt će omogućiti i smanjenje broja institucionaliziranih osoba s invaliditetom te omogućiti njihov proces inkluzije. Osnovat će se Centar za pružanje usluga u zajednici kao javna ustanova za pružanje usluga boravka.

Kupljeno zemljište nalazi se u naselju Podturen, koje je 12 kilometara udaljeno od sjedište Društva. U projekt izgradnje građevine planirana je izgradnja zgrade javne namjene, neto površine od 881,27 m². Zgrada se će se sastojati od podruma, prizemlja, kata i potkrovlja. U podrumu je planirana izgradnja dvorane i bazena za vježbanje sa svim popratnim sadržajima te sobom za fizioterapeuta, odnosno kineziologa. U podrumu će se još nalaziti vešeraj, spremište, kotlovnica te soba za odlaganje pomagala. U prizemlju će se smjestiti prostorija dnevnog boravka, blagavaonica i kuhinja opremljena prema pravilima HACCP sustava te soba predviđena za rad psihologa, logopeda i socijalnog radnika, odnosno voditelja Centra za pružanje usluga u zajednici Centar DOSTI. Dodatno je još predviđena kupaona te garderoba. Na katu će se nalaziti 3 sobe za odmor korisnika boravka, soba za sastanke, odnosno grupni rad i prezentacijska soba. Predviđen je i ured za stručnog djelatnika, čajna kuhinja te spremište. U potkrovlju će se nalaziti hodnik i stubište. Svaki od navedenih nivoa biti će opremljen s dovoljnim brojem sanitarnih čvorova za korisnike, zaposlenike te osobe s invaliditetom. Kako bi se omogućilo kretanje osoba s invaliditetom između katova navedene građevine, predviđena je i ugradnja lifta. Zgrada će imati prilagođeni ulaz za osobe s invaliditetom te okoliš građevine koji će biti prilagođen za kretanje osoba u kolicima. Sam objekt će biti namijenjen za osiguranje usluge boravka za 20 osoba s invaliditetom.

Projekt će izgradnjom Centra DOSTI omogućiti značajno unaprjeđenje kvalitete socijalnih usluga na području Međimurske županije. Povećanjem kvalitete socijalnih usluga doprinosi se i većoj kvaliteti života građana, odnosno osoba s invaliditetom, smanjenje njihove institucionalizacije, a samim time i boljeg društvenog razvoja Međimurske županije.

Na početnoj konferenciji predstavit će se glavne aktivnosti projekta, a istaknut će se značaj projekta za krajnje korisnike ovog projekta, a to su naši članovi.

Konferencija će se održati online, putem aplikacije ZOOM, u petak, 29. siječnja 2021. godine s početkom u 12:00 sati.

Za sudjelovanje na ovoj konferenciji potrebno je pristupiti linku uz navedenu šifru u nastavku:

https://us05web.zoom.us/j/87473178562?pwd=QTEyOGozalY0Nmc3RHVSbHlpT21FUT09

Šifra za ulazak je: 2901

Predsjednica Društva:

Miljenka Radović, mag.iur.

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
About the Author
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Related Posts

Leave a Reply

*