Međimurje Press
Nekategorizirano

#petaknoveglazbe

Tjedni pregled novosti

Hrvatska diskografska udruga u ovom novom tjednom segmentu donosi vam pregled svih noviteta na domaćoj glazbenoj sceni. U pet minuta saznajte sve što vas zanima iz svijeta domaće glazbe.
NOVITETI

Albumi

Među najnovijim izdanjima nalaze se albumi ‘Aurea Fest – Zlatne žice Slavonije 2021.’ (Različiti izvođači), ‘Živim’ (Čedo Antolić), ‘Live at CMC’ (Franka) i ‘Sretne misli’ (Adari). Popis albuma objavljenih ove godine možete pronaći na profilu HDU-a na Deezeru.

Singlovi
Pjesme ‘Cryin” (2Cellos), ‘Bog zna’ (Marin Ivanović-Stoka feat. Hiljson Mandela), ‘Želim’ (Irena Giorgi) i ‘Brez sence in stopinj’ (Zoran Predin) predvode playlistu novo na kojoj se nalaze pjesme objavljene ovih tjedana. Ovoga tjedna na playlisti novo nalazi se 25 novih pjesama. Playlistu novo odnedavno možete pronaći i na streaming servisu TIDAL.
Playliste
Playliste Hrvatske diskografske udruge na servisima Apple MusicSpotifyDeezer i TIDAL redovno se ažuriraju. Playliste su žanrovske iili pripremljene za različita raspoloženja. Najnovija ažuriranja pripremljena su na playlistama novo (pregled novih singlova), ljetno (pjesme za ljetno osvježenje), alternativno (alternativni zvuk, indie, rock) i nedjeljni chill (glazba za opuštanje. gedjeljom). Otkrijte što se na njima nalazi!
Videospotovi

Među najnovijim videospotovima koji su lansirani ovih tjedana, nalaze se spotovi za pjesme ‘Ova noć’ (Franka), ‘Gundruk’ (Mr.Lee & IvaneSky), ‘Nismo sami (Leon Martell Remix)’ (Flyer) i ‘Mila Gojsalić’ (Klapa Luše).

HDU VIJEST TJEDNA


Napustio nas je Charlie Watts, bubnjar grupe The Rolling Stones

‘Charlie Watts nije bio samo bubnjar – on je bio žanr za sebe’, istaknuli su Stweart Copelnad i Max Weinberg u razgovoru za britanski The Guardian. Možete mi vjerovati s punim pouzdanjem, jer Charliejevi kolege ugledna su imena i ljudi koji instrument imaju u malom prstu: Stewart je bio bubnjar grupe The Police, a Max u sklopu E Street Banda godinama prati Brucea Springsteena na njegovim koncertnim turnejama.

Charlie Watts nas je napustio u utorak, 24. kolovoza, u bolnici u Londonu s navršenih 80 godina života, a iza njega ostaje velika ostavština jednoga od najvećih bubnjara svih vremena. Dao je temelj glazbenom izričaju grupe The Rolling Stones i bio njezinim članom od samih početaka. Poznat je kao ljubitelj jazza, a s Billom Wymanom se, ističe BBC, borio za titulu najmanje karizmatičnog člana benda. Izbjegavao je biti u središtu pažnje i rijetko je davao intervjue.

Charlie Watts je, s grupom The Rolling Stones, održao dva koncerta u Zagrebu. Nastup u Domu sportova održao se 22. lipnja 1976. godine, a onaj na Hipodromu 20. kolovoza 1998. godine. Radi se o nastupima koji pripadaju među najveće i najutjecajnije događaje popularne kulture u Hrvatskoj svih vremena.
TOP OF THE POPS

Pregled aktualnog mjerenja popularnosti možete pronaći na našoj stranici top-lista.hr. Među top-listama se nalaze HRtop 40 (lista najemitiranijih domaćih pjesama), ARCtop 40 (lista najemitiranijih stranih pjesama) i top liste najprodavanijih albuma (domaćestrano).

1. mjesto HRtop 40

Ja još uvijek imam istu želju’ – Nina Badrić
Aquarius Records

1. mjesto Airplay Radio Chart

‘Bad Habits’ – Ed Sheeran
Asylum – Dancing Bear

1. mjesto Top liste prodaje domaćih albuma

‘CMC Festival Vodice 2021.’ – Različiti izvođači
Croatia Records

1. mjesto Top liste prodaje stranih albuma

‘Happier Than Ever’ – Billie Eilish
Universal Music Hrvatska

DISKOGRAFSKA SPAJALICA

Đani Maršan: Važno mi je da uvijek mogu svakome pogledati u oči

Jeste li razmišljali o glazbenoj karijeri u Italiji ili Njemačkoj? Naime, manje je poznato da ste 1973. godine za Amiga records, na albumu Unta Zutliha zone, s Ivicom Šerfezijem snimili šest pjesama na njemačkom jeziku. To su bile pjesme koje su skladali Mihaljinec i Novković: „Za tvoju ljubav sve bih dao”, „Tužno srce moje”, „Čemu da živim”, „Proplakat će zora” itd.

Đani: Točno. Ta je ideja došla od mojeg prijatelja Nikice Kalogjere. On je predložio da snimim pjesme koje ste nabrojili, a to su većinom bile koje je u Hrvatskoj snimio Mišo Kovač. Ja sam pristao i na moje veliko iznenađenje album je postigao sjajan rezultat. Prodan je u 500.000 primjeraka u DDR-u i stalno sam 12 godina odlazio u Njemačku iz koje nosim najdraže glazbene, profesionalne i privatne uspomene. Nakon tog albuma snimio sam više od 50 pjesama njemačkih autora za njihove radijske programe. Osvojio sam 1974. prvu nagradu na festivalu u Dresdenu, nakon toga prvu nagradu žirija u Rostocku. Imao sam puno televizijskih nastupa i koncerata, a bio sam u Berlinu i gost na koncertu Gilberta Becauda.

1974. godine za Jugoton ste objavili album Mojim prijateljima. Tu nastavljate suradnju s Novkovićem i Kalogjerom, ali na albumu se pojavljujte kao autor stihova za pjesme. Tako prolazi život moj, autor glazbe za pjesmu Ništa ti ne može vrijeme i kao autor pjesme Selo moje. Na Splitskom festivalu 1974. godine izveli ste pjesmu „Bakalar” zajedno s grupom, 1978. „Dico moja”, a 1979. pjesmu „Umrli su kapitani”. To je bilo vrijeme kada je hrvatska zabavna i pop-scena imala jake pjevačke i autorske predstavnike. 1984. snimili ste talijanski album Vagabondo, a onda zanimljiv album „Čovik s mora” i to zajedno s klapom Šibenik. Na jednom od vaših najboljih albuma „Prijatelju moj” nalaze se pjesme za sva vremena: „Kućo moja”, „Djevojka s Juga”, „Adio” i „Zadar je u mom srcu”. Da ništa od svega nabrojenog niste snimili, 1991. snimili ste pjesmu koja je mnogima značila puno. Riječ je o jednoj od najljepših naših domoljubnih pjesma „Bože, čuvaj Hrvatsku”. Stihove za tu pjesmu napisao je Drago Britvić.

Đani: Imao sam melodiju i imao sam naslov pjesme. Onda sam nazvao Dragu s kojim sam inače surađivao. Sjećam se, došao sam u Šubićevu ulicu u Zagrebu gdje je tada bio radio Zagreb, na drugom katu. Dok sam se penjao stubama, pjevušio sam tu svoju melodiju i kako sam ušao u ured Drage Britvića, on me je čuo i rekao je to se mora zvati „Bože, čuvaj Hrvatsku”. On je napisao sve, sve je bilo njegovo. To su bili neki posebni trenuci, kada su se i svemirske sile uključile. Kad sam pročitao njegov cijeli tekst, suze su mi bile u očima, ali vidio sam i suze u očima Drage Britvića.

Diskografska spajalica donosi razgovore s glazbenicama i glazbenicima s domaće scene koje potpisuje radijski voditelj, glazbeni kritičar i urednik na HR2 Zlatko Turkalj Turki. Kompletan razgovor možete pročitati na stranicama Hrvatske diskografske udruge.
INKUBATOR DOBRE GLAZBE

Radijski show Inkubator možete poslušati u eteru vaše omiljene radijske stanice, ali i putem podcasta na platformama PodBeanApple Podcasts i Google Podcasts. Ana i Kornelije vas svakoga tjedna vode kroz zbivanja na domaćoj glazbenoj sceni.

Iz sadržaja aktualne emisije:

Ljeto još traje, sunčano vrijeme izmjenjuje se s danima oblaka i kiša, a glazbena scena postojano se bogati novim atraktivnim naslovima. O tome iz tjedna u tjedan svjedoči playlista novo. Hrvatske diskografske udruge koju možete pronaći na servisima Apple Music, Deezer, Spotify i TIDAL.

Ljeto je i doba glazbenih festivala pa vam danas predstavljamo dvostruki album ’24. Dalmatinska šansona Šibenik 2021.’, a donosimo i pjesmu pobjednicu festivala Melodije hrvatskog juga iz Opuzena. Uz glazbene novosti, pregledavamo i zbivanja s aktualne liste HRtop 40. S nama su, između ostalih, pjesme koje izvode Elis Lovrić, Elvis Sršen Noa, The Strange i Jure Brkljača.

 

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja