Međimurje Press
Nekategorizirano

Predstavljeno 19. kolo Biblioteke “Insula”!

U utorak navečer, u Multimedijalnoj dvorani Knjižnice „Nikola Zrinski“ u Čakovcu, održana je promocija 19. kola Biblioteke „Insula“. Riječ je o projektu Grada Čakovca koji se provodi 18 godina za redom, te je zahvaljujući njemu dosad svjetlo dana ugledalo 59 knjiga.

Čakovec je jedan od rijetkih hrvatskih gradova koji ima vlastitu biblioteku. Njezin je cilj poticanje građana na literarno izražavanje, omogućujući najboljima plaćanje izdavanja knjige. Sve godine u veljači raspisuje se natječaj, na njega pristiže podosta rukopisa, a komisija odabire one najbolje. Ove godine izabrali su tri rukopisa, zbirke pjesama Erike Nađ pod nazivom „ Pjesme opće prakse“ i Branimira Vurušića „Iza ugla“ te priče Slavice Gazibara naslovljene „Dva novčića za savjest“.

Pozdravljajući okupljene na promociji, gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini naglasila je da je ova biblioteka omogućila mnogim autorima da se odvaže na pisanje, ali i da se njihovi radovi približe sugrađanima. Čestitala je autorima čija su djela ove godine odabrana za izdavanje, te pozvala sve koji se bave pisanjem da se ohrabre i pošalju svoje rukopise na natječaj koji će se objaviti početkom iduće godine. Postojanje ove biblioteke Čakovec svrstava među gradove koji shvaćaju važnost poticanja građana na pisanje i čitanje, razvijanja kreativnosti kod djece i mladih te ono što je posebno važno, one koji ulaganje u kulturu smatraju veoma važnim, završila je gradonačelnica.

Ovogodišnja djela predstavio je urednik biblioteke Miroslav Gakić, te sami autori Erika Nađ i Slavica Gazibara.

Inače, biblioteka kontinuirano izlazi od 2003. godine, a, među ostalim u njoj je svoje prvijenac objavio i Kristijan Novak. U „Insuli“ su otisnuta i djela dr. Andrijane Kos Lajtman, prof. dr. sc. Zvonka Kovača te Krunoslava Mikulana.

(dv)

 

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja