Umrli Boško Pepsi Božić i Jakša Fiamengo

Izbornik košarkaške reprezentacije 

Bivši hrvatski košarkaški izbornik i bivši trener Zagreba Boško Pepsi Božić preminuo je danas u 67. godini.

Pepsi Božić je jedan od najdugoročnijih košarkaških trenera i jedan od osnivača KK Zagreb koji je 1995. i 1999. bio izbornik hrvatske košarkaške reprezentacije.

Podigao je KK Zagreb od najniže lige do vrha hrvatske košarke Zagreb, a došao je i dan kada je ovaj klub postao hrvatski prvak i zaigrao u europskom natjecanju, pa se slobodno može kazati – KK Zagreb je životno djelo Boška Božića.

Posljednjih mjeseci boravio je u domu za starije i nemoćne na zagrebačkom Vrbiku nakon operacije kuka, a navodno mu se zdravlje pogoršalo prošli tjedan. Bolovao je od dijabetesa.

Novinar, pjesnik, skladatelj i akademik

Napustio nas je i Jakša Fiamengo. Legendarni skladatelj, pjesnik, književnik, novinar i akademik preminuo je u 73. godini života. Objavio je petnaestak knjiga pjesama, a sudjelovao je i u stvaranju niza pjesničko-likovnih mapa.
Autor je tekstova mnogih klapskih, pop i zborskih pjesama dalmatinskog melosa, među kojima su najpopularnije: Piva klapa ispo’ volta, Nadalina, U prolazu, Infiša san u te, Promenade, Ja sam pjesma, Karoca gre, Sutra će te ponit i Sidro u čoviku.
Jakšine pjesme zauvijek će ostati dio dalmatinske duše. Ponajviše ih je izvedeno na glazbu Zdenka Runjića i u izvođenju Olivera Dragojevića, a neke od njih su: Karoca, Ništa nova, Evo mene među moje, Rojena valo, Piva klapa ispo volta, Dubrovačka jesen, A vitar puše, Laku noć Luigi, laku noć Bepina, Sutra će te ponit, Nokturno, Anđele moj, Nadalina, Luce mala, Infiša san u te, Lastavica, Ostavljam te samu, U prolazu…

Početkom godine dobio je Porin za životno djelo. Pjesniku i akademiku te su večeri u Splitu glasno pljeskali njegovi sugrađani i brojni gosti, a samo nekoliko tjedana kasnije saznalo se za tešku situaciju u kojoj se Fiamengo našao.

Pjesnik je posljednje mjesece života proveo u Domu za starije na splitskoj Zenti nakon što je u javnost isplivala informacija da je jedan od najvećih dalmatinskih umjetnika pao, završio na traumatologiji i poslije toga nije imao odgovarajuću skrb jer je živio sam.

(mp)

 

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*