Upozorenje građanima na pokušaje prijevara putem društvenih mreža

Srijeda, 16. svibnja 2018. godine.

TEŠKA KRAĐA

1) U srijedu, 16. svibnja poslije ponoći, u Prelogu, Ulici kralja Zvonimira, nepoznati počinitelji provalili su u objekt privatne trgovine odakle su ukrali novac i za odnošenje pripremili više komada motornih pila, trimera s opremom i aparat za zavarivanje.

U odnošenju predmeta spriječeni su nailaskom policijskih službenika Policijske postaje Prelog te su se pobjegli u nepoznatom pravcu.

Materijalna šteta utvrdit će se po zaprimanju odštetnog zahtjeva.

2) U noći s 15. na 16. svibnja u Nedelišću, Ulici maršala Tita, nepoznati počinitelj provalio je u privatnu trgovinu odakle je ukrao više desetaka komada raznih naočala te tablet.

Materijalna šteta procjenjuje se na više desetaka tisuća kuna, a protiv počinitelja podnijet će se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetniku.

NEOVLAŠTENA UPORABA TUĐE POKRETNE STVARI / TEŠKA KRAĐA

U noći s 15. na 16. svibnja u Čakovcu, u Zelenoj ulici, nepoznati počinitelj u ograđenom dvorištu privatnog poduzeća provalio je u poslovnu zgradu odakle je ukrao novac. Potom je pronašao ključeve teretnog vozila parkiranog u krugu poduzeća s kojim se odvezao u nepoznatom smjeru.

Materijalna šteta procjenjuje se na nekoliko stotina tisuća kuna.

U jutarnjim satima 16. svibnja, u Prelogu, Ulici kralja Zvonimira, pronađeno je ukradeno vozilo te je vraćeno odgovornoj osobi poduzeća.

Protiv počinitelja zbog počinjenja kaznenih djela „teške krađe“ i „neovlaštene uporabe tuđe pokretne stvari“, podnijet će se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetniku.

PROMETNA NESREĆA

U srijedu, 16. svibnja oko 22.20 sati na državnoj cesti između Murskog Središća i Štrukovca, dogodila se prometna nesreća u kojoj 24-godišnji vozač osobnog automobila varaždinskih registarskih oznaka upravljajući pod utjecajem alkohola u količini od 0.77 grama po kilogramu, brzinu kretanja vozila nije prilagodio osobinama ceste (zavoj, prijevoj). Zbog toga je izgubio nadzor nad upravljanjem vozilom i u zanošenju sišao van kolnika gdje se vozilo prevrnulo i zaustavilo u cestovnom jarku.

Vozilom hitne pomoči ozlijeđeni vozač i trojica putnika 21-godišnjak i dvojica 25-godišnjaka prevezeni su u Županijsku bolnicu Čakovec gdje im je pružena liječnička pomoć nakon čega su zadržani na liječenju. Tjelesne ozljede biti će okvalificirane po zaprimanju bolničke prijave.

U vremenu od 22.30 do 22.55 sati za sav promet bio je zatvoren dio državne ceste između Murskog Središća i Štrukovca, dok se promet odvijao obilaznim pravcima.

DOPUNA ZA RAZBOJNIŠTVO

Dovršenim kriminalističkim istraživanjem sumnja se da su maloljetnik s područja Međimurske županije i dvojica mladića, 22 i 23-godišnjaci s područja grada Murskog Središća, u utorak, 15. svibnja oko 13.45 sati u Vratišincu, u Ulici dr. Vinka Žganca, počinili kazneno djelo razbojništvo.

Ukradeni novac, nekoliko tisuća kuna, pronađeno je i biti će vraćeno zaposlenicima trgovine.

Prema maloljetniku i dvojici mladića dostavit će se posebno izvješće nadležnom državnom odvjetniku, kao dopuna prethodno dostavljene kaznene prijave protiv nepoznatog počinitelja.

Sva trojica u zakonskom roku predana su pritvorskom nadzorniku Policijske uprave međimurske.

OBAVIJEST

Upozorenje građanima na pokušaje prijevara putem društvenih mreža

Policijska uprava međimurska zaprimila je dojavu građana kako se na društvenim mrežama, na engleskom jeziku, javljaju osobe koje se predstavljaju da su iz Sirije i traže pomoć.

U poruci opisuju da su im članovi obitelji poginuli u nemirima te traže pomoć da izađu iz Sirije. Nakon što se pristane pružiti pomoć traže adresu stanovanja na koju bi mogli poslati kovčeg s obiteljskim stvarima za koji bi trebalo platiti poštarinu. Na fotografiji je kovčeg ispunjen novcem čijim lažnim prikazivanjem dovede u zabludu i obećavaju nagradu od 20%, ukoliko pomognu da kovčeg stigne na njihovu adresu. Potom za dostavu kovčega traže uplatu više stotina dolara isključivo putem Western Uniona te pošiljatelj mora dostaviti kontrolni broj uplate koji je evidentiran na potvrdi o slanju novca. U trenutku kada primatelj ima podatak o kontrolnom broju uplaćeni novac može podići u bilo kojem uredu Western Uniona u svijetu. Nakon uplate obično se nešto zakomplicira te traže ponovnu uplatu određenog iznosa novca, ukoliko se odbije daljnja suradnja prijeti se da će otići na policiju i prijaviti za krijumčare. Bez obzira na ispunjenje traženih uvjeta odnosno slanje novca dogovor nikad neće biti realiziran.

Policija upozorava građane da ne nasjedaju na razne internetske prijevare i da se ne upuštaju u sumnjive novčane transakcije, kako ne bi sami postali žrtve ili nesvjesno sudjelovali u počinjenju kaznenih djela. Ukoliko vas nepoznata osoba traži da joj uplatite novac, iz bilo kojeg razloga, ne prihvaćajte komunikaciju i ne šaljite joj novac. Dobro razmislite i provjerite sve okolnosti, a ukoliko smatrate da se radi o prijevari ili nekom drugom protupravnom ponašanju, događaj prijavite policiji na broj 192.

(Danijela Turk)

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*