Međimurje Press
Politika i društvo

Da su dobavljači zaštićeni ne bi obustavili isporuku

Najnovija informacija da su dobavljači obustavili isporuku Agrokoru, osim kruha i mlijeka, pokazuje da je stanje alarmantno, a da nas ova Titanik Vlada vodi u santu leda i brže nego se očekivalo.

Ministrica Dalić dolazi iz bankarskog sektora i potpuno štiti banke, a ne i dobavljače, radnike i cijeli gospodarski sustav općenito. Da su HNS-ovi amandmani jučer prihvaćeni u Hrvatskom saboru, dobavljači bi bili zaštićeni i ne bi obustavili isporuku Agrokorovim dućanima. Također, potpuno suprotno zdravom razumu zaštita Agrokora i banaka ne bi bila proglašena ustavnom, a HNS-ov amandman koji štiti dobavljače neustavnim, kako je rekla ministrica Dalić.

Podsjećamo da je u Hrvatskom saboru jučer od ukupno šest amandmana ministrica Dalić prihvatila tek onaj tehničke naravi, dok ih je pet koji bi poboljšali zakon odbijeno. Konkretno, jednim od predloženih amandmana dala bi se prednost onim dobavljačima koji su isporučivali robu u najosjetljivijem razdoblju, do 30 dana koji prethode imenovanju izvanrednog povjerenika. Na taj se način potiče dobavljače da nastave redovito poslovanje i doprinesu izlasku sistemskog poduzeća iz postupka izvanredne uprave.

Kaos s dobavljačima Agrokora samo dokazuje propuste u lex Agrokoru, na što smo od početka upozoravali, zato smo i predložili amandmane u cilju zaštite dobavljača koji drže cijeli sustav Agrokora na nogama.

I u slučaju Agrokor, o kojoj ovisi sudbina 150 tisuća obitelji, HNS se postavio kao konstruktivna oporba, stavili smo se na raspolaganje premijeru Plenkoviću prije mjesec dana, no umjesto da je Vlada prihvatila naše sugestije, ipak se odlučila za bahatost, kao dodatnu notu u ariji neodlučnosti i neodgovornosti prema svim hrvatskim građanima.

Samo dan nakon usvajanja lex Agrokora pokazalo se da taj zakon ne funkcionira, dobavljači su na nogama, radnicima su upitne njihove zarađene plaće, a time i egzistencija njihovih obitelji, što smatramo nepravednim i nedopustivim.

/HNS ured za odnose s javnošću/

Foto: Jutarnji list

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja