medjimurjepress@gmail.com

Država povećava mirovine za 2,1%

Od 1. rujna veće mirovine za 51 kunu

Tako umirovljenik s prosječnim primanjima od 2454 kune može očekivati da će mu mirovina porasti 51 kunu. Onima s manjom mirovinom ista će porasti daleko manje.

Umirovljeničke udruge inače pritišću Vladu da nađe novac za veći rast mirovina od ovog koji dolazi s redovnim usklađivanjem. Posljednje značajnije povećanje mirovina bilo je 2008. godine 4 posto, 2009. godine mirovine su rasle 1,35 posto nakon čega je nastupila dvogodišnja zabrana usklađenja. Na tu se zabranu nadovezao pad plaća i cijena, tako da su od početka 2009. godine mirovine rasle oko 6 posto, upola sporije od inflacije. Ne postoji nikakav plan za dodatno povećanje radničkih mirovina, ali sve se češće spominje da će Vlada liberalizirati propise i omogućiti svim umirovljenicima da uz mirovinu nađu i neki povremeni ili stalni posao.

RAST POVLAŠTENIH MIROVINA

Kako piše Večernji list, uz redovito zakonsko usklađivanje mirovina, dodatnih će 100 milijuna otići za rast povlaštenih mirovina većih od 5 tisuća kuna. Povlaštene su mirovine zadnji put smanjene 2013. godine deset posto, a Plenkovićeva je Vlada najavila da će ih iduće tri godine, počevši od siječnja 2018., povećavati za tri posto godišnje, kako bi nadoknadila rezove iz 2013. godine. Povlaštene mirovine iznad 5 tisuća kuna potkresala je Milanovićeva Vlada uz obećanje da će taj novac biti vraćen kada se oporavi ekonomija i smanji fiskalni deficit.

RADI USPOREDBE

Austrijska vlada pripremila je milijardu eura za povećanje mirovina od početka iduće godine, tako da će od siječnja iduće godine primati će mirovine uvećane za 34 eura mjesečno kako bi se uklonile negativne posljedice inflacije na njihov životni standard. Odlučila je to austrijska Vlada, polazeći u svojoj odluci od toga da godišnja stopa inflacije iznosi dva posto, što iziskuje povećanje mirovina od 2,6 posto.

U Austriji ima puno umirovljenika koji moraju podmiriti svoje životne troškove s tisuću eura mirovine. Važno je osigurati dostojanstveno starenje naših sugrađana – poručio je austrijski kancelar Sebastian Kurz, čiji će potezi i riječi zacijelo snažno odjeknuti među umirovljenicima.

Mjesečno povećanje od 34 eura u Austriji dobiti će najveći dio umirovljenika čije se mirovine kreću od 1115 do 1450 eura ili niže od 1115 eura. Dok bi, prema izračunima austrijskih medija, umirovljenici s primanjima višim od 3400 eura mogli računati s mjesečnim povećanjem od 68 eura.

(dt)

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
About the Author
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Related Posts

Leave a Reply

*