Dužni smo imati osjećaj odgovornosti prema povijesnoj istini

Petu godinu zaredom, Međimurska županija je polaganjem vijenca i paljenjem svijeća kod grobišta „Sep“ u Gornjem Hrašćanu obilježila Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima.

Odlukom Hrvatskog sabora donijeta je Deklaracija o osudi zločina počinjenih tijekom totalitarnog komunističkog poretka u Hrvatskoj 1945.-1990.  u kojoj je navedeno da su totalitarni komunistički režimi bili, bez iznimke, označeni masovnim povredama ljudskih prava. Tako se Hrvatska pridružila većini zemalja članica EU u kojima se, na preporuku Europskog parlamenta, potiče na promišljanje osjetljivih i kompleksnih pitanja zajedničke povijesti i njezina očuvanja kako bi sljedeće generacije mogle iz nje učiti i graditi suživot na temeljima demokracije i uvažavanja temeljnih prava.

Polaganjem vijenca i paljenjem svijeća su kod grobnice ekshumiranih žrtava počast odali župan Međimurske županije Matija Posavec i predsjednik Društva za obilježavanje grobišta Međimurske županije Josip Kolarić u nazočnosti zamjenika ministra kulture RH Alena Kajmovića, vijećnika u Županijskoj skupštini Marije Hertelendi i Aleksandra Makovca, načelnika i zamjenika načelnika Općine Nedelišće Darka Danie i Željka Kacuna te članova udruga civilnog društva, i mještana.

Obraćajući se okupljenima župan Posavec naglasio je kako istina ne može biti vlasništvo nikakve ideologije ili politike. „Dokle god istina bude politički adut pojedinaca cijeli Hrvatski narod i svi oni koje je tragedija pogodila i dalje će doživljavati poniženja i trpjeti nepravde iz kojih ne može rasti povjerenje ni pomirenje jer Hrvatski narod je bolno, na vlastitoj koži osjetio sva tri totalitarizma, podnio goleme žrtve i platio veliku cijenu. Ovom komemoracijom moramo još jednom poslati poruku da se skine kamenje šutnje, da se pokaže istina, ali prava a ne manipulativna istina, da možemo živjeti u pomirenju i miru. Polazeći od kršćanske dužnosti opraštanja imajmo snage da u sebi i među sobom sprječavamo mržnju i osvetu, da se u našoj Domovini svim žrtvama dade dužno poštovanje, spomen i doličan grob. Svima koji trpe zbog žrtava i pretrpljenih nepravdi iskazujemo sućut, a svima pokojnima, znanim a napose neznanim žrtvama, želimo mir i pokoj vječni. Zbog toga, Međimurska županija na ovaj način odaje počast nedužnim žrtvama. Smatramo to svojom civilizacijskom i moralnom obvezom i s namjerom da Hrvatsku osnažimo kao društvo tolerancije, razumijevanja, istine i miroljubivosti, upravo u duhu rezolucije Europskog parlamenta o europskoj savjesti i totalitarizmu“, rekao je u svom obraćanju.

O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*